ПЕЧЕНО ПРАСЕНЦЕ
Продукти: 1 младо прасенце (около 6 кг), 300 г масло или мас, 1 лимон, червен пипер, черен пипер, сол. За плънката: 300 г ориз, 100 г стафиди, 5-6 супени лъжици мазнина, 1 връзка магданоз, 1 глава лук, 1 чаена лъжичка канела, черен пипер, сол.
Приготвяне: Прасенцето се измива добре и се подсушава. Отвътре се поръсва със сол и черен пипер, а отвън се натрива с разрязания на две лимон, поръсва се с червен пипер и се намазва с разтопена мазнина. Оставя се да престои половин час. В това време се приготвя плънката. Ситно нарязаният лук се запържва, прибавя се оризът и също се запържва. Слагат се стафидите, ситно нарязаният магданоз, канелата, черен пипер и сол на вкус. Сместа се залива с 2 чаени чаши гореща вода и се оставя на тих огън, докато оризът попие течността. Прасенцето се напълва с плънката и отворът се зашива. Слага се в тава, ушите и опашката се увиват с намаслена хартия, за да не прегорят, а краката се подвиват навътре. В тавата се налива малко гореща вода и прасенцето се пече, като на всеки 15 минути се маже с мазнина. Щом се опече от едната страна, се обръща, за да се зачерви и от другата. Опеченото прасенце се изважда, освобождава се от конците и се нарязва. Сосът от печенето се разрежда с 1 чаша вино и малко лимонов сок. Към всяка порция месо се слага по малко от плънката и се полива със соса.
02 / 11 / 2010 Добавил : Horo.bg administrator Четения : 27404 Източник : Българска национална кухня Публичен коментар Коментирай темата в нашия форум
Коментари / оценки : 17:11:08 01 / 12 / 2011 от ivan_sofia (ivan_sofia) :) Скоро търсихме прасенце (искахме да не е замразявано), след много ходене по мъките открихме ето това :
http://ekoferma.info/
http://ekoferma.com/
като го пекнахме се получи идеално,
щото на два пъти се случи, като го изпечеш и вместо месце, има нещо подобно на желе ! :((
От порода ли е, с нещо гадно ли са го хранили незнам, но това си беше перфектно ;)) 1 |
НОВО КАЛЕНДАР |