Домейнът се ПРОДАВА !!!
The domain is FOR SALE !!!
+359 888 50 50 45
borisdebouwer@gmail.com

  Кошница  •  Вход  •  English
 МУЗИКА

 ПEСНИ

 ТАНЦИ

 НОСИИ

 ЗАНАЯТИ
  Бъчварство /1
  Дърворезба /1
  Изделия от восък /1
  Изработка на кукли /2
  Иконопис /1
  Кожа /1
  Тъкачество /1
  Худ. плетиво /1

 ЛИЧНОСТИ
 ОБИЧАИ

 ГОЗБИ

 МИТОВЕ И ЛЕГЕНДИ

 ЗАВЕДЕНИЯ
 КЛУБОВЕ

 АНСАМБЛИ

 ФОРМАЦИИ

 ВИДЕО

 СНИМКИ
 КОНКУРСИ

 СЪБИТИЯ

 ОТЗИВИ

 ПОЗДРАВИ
 МАГАЗИН

 НОВИНИ

 ОБЯВИ

 РАБОТА
Занаяти | Тъкачество |
Търсене     

ВЕСЕЛИН ФЕСЧИЕВ - МАЙСТОР ТЪКАЧ

Тъкачеството като занаят датира по нашите земи от най-дълбока древност. Най-разпространеният стан е домашният хоризонтален стан, който се състои от две дървени рамки, на които се слагат две кросна – на задното е навита основата, а на предното се навива натъканото. На рамката са прикрепени и нищелките и ваталото(бърдо). Друг основен елемент при домашния хоризонтален стан е совалката. Тя има симетрична форма със заострени краища и служи за навиване на преждата, с която се тъче. Средата й е елипсовидно изрязана, открита отгоре и отдолу с еднакви размери.
Богатството от багри, което заобикаля ежедневно българина, намира отражение в цветовете, които се използват в шарките на тъканите. Преждите се боядисвали ръчно с естествени багрила.
Има доста хора в България, които пазят традицията жива, предимно жени, но тук ще ви разкажем за един изключителен виртуоз в тази област –майсторът тъкач от Велико Търново Веселин Фесчиев. Неговият дядо Васил Казаков в началото на ХХ век е бил основател и главен майстор на две професионални килимарски училища в Лозенград и Малко Търново. Веселин има зад гърба си дългогодишна спортна кариера, но от състезател и треньор по плуване съдбата го превръща в един от най-талантливите тъкачи на България. Негови тъкани участват в изложби на традиционните български занаяти у нас и по цял свят. Носител е на златен медал на Първото национално изложение на традиционни изкуства и занаяти, заел е няколко призови места и е получил почетни грамоти за участие в национални занаятчийски изложби.
Вече около 30 години Веско е зад стана, има изграден свой собствен стил, плод на дългогодишната му работа и множество проучвания и експерименти. Всяка негова черга е уникално съчетание на багри и форми, една своеобразна приказка, излязла изпод ръцете на майстора. Работи само с естествена вълна, която багри сам.Веселин Фесчиев - майстор тъкач
Велико Търново
vesko.fes@gmail.com


13 / 11 / 2007 Добавил : Horo.bg administrator
Четения : 104875
Източник : Мария

Публичен коментар
Коментирай темата в нашия форум


Коментари / оценки :  
01:37:49 09 / 01 / 2010 от jovo (kiflata) Интересува ме има ли тъкани мъжки шалове?! и ако не -Защо? и ако да -Къде може да се купят?
20:00:44 08 / 02 / 2008 от Светла (Svarbanova) положителен вот Всички произведения на майстор Фесчиев са повече от прекрасни!
06:57:49 06 / 02 / 2008 от maria the doll (maria.the.doll) положителен вот Izkliuchitelen chovek!I prekrasen zanaiat.Jelaia mu VSICHKO DOBRO ot cialoto si surce!
17:52:54 15 / 11 / 2007 от kaloyan (kjk) Neweroaitno krasivi neshta
1   НОВО
 КАЛЕНДАР

RSS  Следи във FaceBook  FAQ  Info  За нас  За реклама  Приятели  onTap.bg  © 2024 Horo.bg