Кошница  •  Вход  •  English
 МУЗИКА

 ПEСНИ

 ТАНЦИ

 НОСИИ

 ЗАНАЯТИ

 ЛИЧНОСТИ
  Композитори /5
  Хореографи /9
 ОБИЧАИ

 ГОЗБИ

 МИТОВЕ И ЛЕГЕНДИ

 ЗАВЕДЕНИЯ
 КЛУБОВЕ

 АНСАМБЛИ

 ФОРМАЦИИ

 ВИДЕО

 СНИМКИ
 КОНКУРСИ

 СЪБИТИЯ

 ОТЗИВИ

 ПОЗДРАВИ
 МАГАЗИН

 НОВИНИ

 ОБЯВИ

 РАБОТА
Личности | Хореографи |
Търсене     

ВАСИЛ ГЕРЛИМОВ

Роден на 14.09.1956 година в с.Шейново, окръг Старозагорски. Като малък танцува в състава на майка си в родното Шейново, а като ученик - в Дома на културата на транспортните работници с художествен ръководител Тодор Добрев.
Завършва Института за музикални и хореографски кадри в гр. София, Академията за музикално и танцово изкуство гр.Пловдив с преподаватели проф.Кирил Дженев, проф.Петър Луканов, доц.Георги Абрашев.
Работи като хореограф в Дома на културата на строителите гр.Стара Загора, в ансамбъл ”Странджа” гр. Бургас. От 1990 г. е хореограф в ансамбъл ”Загоре” гр.Стара Загора, a от 1993 г. е главен художествен ръководител и директор на същия .

Това са фактите, но по-важното е, че създаденото от него се танцува от малките танцьори в самодейните състави - „Котка и мишка”, „Бабините кърпички”, „Кукла на пръчка”, „Тракийчета”, „Музиканти” и др. Танци, които определено се помнят са: ”Елзамански танц”, ”Настроение”, „Калошари”, „Маски”, „Тракийската”, „Танци от Тракия” и много други, намерили място в репертоара на много самодейни и професионални ансамбли .
Спектакълите “ Святото” -2000 г., ”Традиция и съвременност” – 2002 г, “ Българи от ново време” – 2005 г. са намерили достойно място в репертоара на ансамбъл “Загоре”.
През 2000 г. създава формация “ Танца на вятъра” на нова съвременна основа, с модерно интерпретиране на българския музикално-танцов фолклор. Наградите, които е получил са:
- Юбилеен медал “1300 г. България”
- Почетен знак на Община Стара Загора.
- Плакет на кметство “Зографос”гр.Атина – Гърция.
- Кристална лира на СБМТД за върхови постижения в танцовото изкуство – 1997 г.


22 / 12 / 2009 Добавил : dimitrinka
Четения : 51337
Източник : Димитринка Златева

Публичен коментар
Коментирай темата в нашия форум


Коментари / оценки :  
22:20:07 27 / 12 / 2009 от Georgi Iavashev (pelmel) Василе, все така бъди верен на българските традиции!Танцът е част от тях.Бистрият извор и чистия фолклор трудно се намират в днешно време. Това, което знаеш и можеш е загубено ! Спечелено е, когато го даваш на другите !
23:29:21 22 / 12 / 2009 от РУМЕН ИВАНОВ (bgkire4a) Г-Н ГЕРЛИМОВ ще се радваме, ако сте живи и здрави цялото семейство----ТАНЦОВА КОМПАНИЯ "БЪЛГАРСКИ РИТМИ"-РАЗГРАД(НЕСТИНАРИТЕ) и колеги от "КАПАНСКИ АНСАМБЪЛ"-ВЕСЕЛА КОЛЕДА ... РУМЕН ИВАНОВ
1   НОВО
 КАЛЕНДАР

RSS  Следи във FaceBook  FAQ  Info  За нас  За реклама  Приятели  onTap.bg  © 2023 Horo.bg