Хоротека  • Forum  • em@il  •  Кошница  •  Вход  •  English
 МУЗИКА

 ПEСНИ

 ТАНЦИ

 НОСИИ

 ЗАНАЯТИ

 ЛИЧНОСТИ
  Композитори /5
  Хореографи /9
 ОБИЧАИ

 ГОЗБИ

 МИТОВЕ И ЛЕГЕНДИ

 ЗАВЕДЕНИЯ
 КЛУБОВЕ

 АНСАМБЛИ

 ФОРМАЦИИ

 ВИДЕО

 СНИМКИ
 КОНКУРСИ

 СЪБИТИЯ

 ОТЗИВИ

 ПОЗДРАВИ
 МАГАЗИН

 НОВИНИ

 ОБЯВИ

 РАБОТА
Личности | Композитори |
Търсене     

ФИЛИП КУТЕВ
Филип Кутев – композитор, диригент, общественик
“Гласът на народа” – така е наречен от съвременниците и следовниците си Филип Кутев. Вече четвърт век безсмъртното дело на самобитния композитор, диригент и общественик говори, “пее” и напомня на света за България и българското.
Филип Кутев е роден през 1903-та година в китното градче Айтос, в полите на Стара планина и близо до морето. Той израства в любов към народната песен, отразила с мелодиите си красотата на българската природа, неизменен спътник на съкровените моменти в живота на българина. През 30-те години на ХХ век, вече възпитаник на Държавната музикална академия в София, Филип Кутев успешно съчетава в себе си напора на фолклорната стихия с придобитото от професионалната подготовка в академията. Така се ражда оригинален композиторски стил – сплав на народно звучене и смело, майсторско авторско присъствие. Показателно в това отношение е симфоничното творчество на Кутев. Сред творбите му в този жанр с особена сила и драматичност се откроява симфоничната поема “Герман”, пресъздаваща характерния български обред за дъжд и усещането за тежка, продължителна суша.
През втората половина на ХХ век българската народна музика се превърна в световно културно достояние. Това стана възможно благодарение на Филип Кутев – пионера и майстора в обработките на фолклор. Много от емблематичните български имена и състави, станали известни през 60-те и 70-те години на ХХ век на световната музикална сцена, са свързани с дейността на композитора. Явлението “уникален български фолклор” дължи популярността си до голяма степен на обработките и авторските песни на Филип Кутев. През 1976-та година е осъществен и първият международен проект “Мистерията” със съдействието на швейцареца Марсел Селие, съпътстван от грандиозен успех. Трите издадени диска с българска музика очароваха света със своята самобитност и едновременно с това с модерната си аранжировка.
Освен композитор, аранжор и хоров диригент, Филип Кутев е създател и главен художествен ръководител на Държавния ансамбъл за народни песни и танци, взел неговото име след смъртта му през 1982-ра година. Коронен репертоар на ансамбъла са знаковите Кутеви обработки на популярни народни песни, превърнали се в български символи – “Лале ли си, зюмбюл ли си”, “Драгана и славей” и незабравимата “Полегнала е Тудора”. “Кутев откри, че обединени в непосредствен визуално-сценичен контакт, песента и танца най-сполучливо могат да откроят красотата и характерът на българина, на България.” – пише неговият съвременник, художникът акад. Дечко Узунов. А големият композитор Парашкев Хаджиев обобщава: “Творчеството на Филип Кутев е сред най-високите върхове на нашата музика. “Най-народният” от българските композитори създаде необхватна по обем и заслепяваща като качество музика, която стопля и въодушевява, трогва и вдъхновява!”
Пламен Георгиев


10 / 01 / 2008 Добавил : Horo.bg administrator
Четения : 23436

Публичен коментар
Коментирай темата в нашия форум


Коментари / оценки :   НОВО
"БЪЛГАРСКИ РИТМИ" през 2016
2016 година за фолклорен ансамбъл "Китка" към
Весели празници!
Весели празници Ви пожелава фолклорен ансамбъл
 КАЛЕНДАР

RSS  Следи във FaceBook  FAQ  Info  За нас  За реклама  Приятели  Pulsator  Platnata  В Интернет  Форум© 2017 Horo.bg