Хоротека  • Forum  • em@il  •  Кошница  •  Вход  •  English
 МУЗИКА

 ПEСНИ

 ТАНЦИ

 НОСИИ

 ЗАНАЯТИ

 ЛИЧНОСТИ
  Композитори /5
  Хореографи /9
 ОБИЧАИ

 ГОЗБИ

 МИТОВЕ И ЛЕГЕНДИ

 ЗАВЕДЕНИЯ
 КЛУБОВЕ

 АНСАМБЛИ

 ФОРМАЦИИ

 ВИДЕО

 СНИМКИ
 КОНКУРСИ

 СЪБИТИЯ

 ОТЗИВИ

 ПОЗДРАВИ
 МАГАЗИН

 НОВИНИ

 ОБЯВИ

 РАБОТА
Личности | Композитори |
Търсене     

ФИЛИП КУТЕВ
Филип Кутев – композитор, диригент, общественик
“Гласът на народа” – така е наречен от съвременниците и следовниците си Филип Кутев. Вече четвърт век безсмъртното дело на самобитния композитор, диригент и общественик говори, “пее” и напомня на света за България и българското.
Филип Кутев е роден през 1903-та година в китното градче Айтос, в полите на Стара планина и близо до морето. Той израства в любов към народната песен, отразила с мелодиите си красотата на българската природа, неизменен спътник на съкровените моменти в живота на българина. През 30-те години на ХХ век, вече възпитаник на Държавната музикална академия в София, Филип Кутев успешно съчетава в себе си напора на фолклорната стихия с придобитото от професионалната подготовка в академията. Така се ражда оригинален композиторски стил – сплав на народно звучене и смело, майсторско авторско присъствие. Показателно в това отношение е симфоничното творчество на Кутев. Сред творбите му в този жанр с особена сила и драматичност се откроява симфоничната поема “Герман”, пресъздаваща характерния български обред за дъжд и усещането за тежка, продължителна суша.
През втората половина на ХХ век българската народна музика се превърна в световно културно достояние. Това стана възможно благодарение на Филип Кутев – пионера и майстора в обработките на фолклор. Много от емблематичните български имена и състави, станали известни през 60-те и 70-те години на ХХ век на световната музикална сцена, са свързани с дейността на композитора. Явлението “уникален български фолклор” дължи популярността си до голяма степен на обработките и авторските песни на Филип Кутев. През 1976-та година е осъществен и първият международен проект “Мистерията” със съдействието на швейцареца Марсел Селие, съпътстван от грандиозен успех. Трите издадени диска с българска музика очароваха света със своята самобитност и едновременно с това с модерната си аранжировка.
Освен композитор, аранжор и хоров диригент, Филип Кутев е създател и главен художествен ръководител на Държавния ансамбъл за народни песни и танци, взел неговото име след смъртта му през 1982-ра година. Коронен репертоар на ансамбъла са знаковите Кутеви обработки на популярни народни песни, превърнали се в български символи – “Лале ли си, зюмбюл ли си”, “Драгана и славей” и незабравимата “Полегнала е Тудора”. “Кутев откри, че обединени в непосредствен визуално-сценичен контакт, песента и танца най-сполучливо могат да откроят красотата и характерът на българина, на България.” – пише неговият съвременник, художникът акад. Дечко Узунов. А големият композитор Парашкев Хаджиев обобщава: “Творчеството на Филип Кутев е сред най-високите върхове на нашата музика. “Най-народният” от българските композитори създаде необхватна по обем и заслепяваща като качество музика, която стопля и въодушевява, трогва и вдъхновява!”
Пламен Георгиев


10 / 01 / 2008 Добавил : Horo.bg administrator
Четения : 19879

Публичен коментар
Коментирай темата в нашия форум


Коментари / оценки :  

 за реклама

 НОВО
Национален тракийски събор "Богородична стъпка"
С Т А Т У Т НА НАЦИОНАЛЕН ТРАКИЙСКИ
ДЕВЕТИ НАЦИОНАЛЕН СЕМИНАР ПО БЪЛГАРСКИ НАРОДНИ ТАНЦИ - ЧАНОВЕ 2015
За девета поредна година ви предлагаме къде и как
НАЦИОНАЛЕН СЪБОР НА БЪЛГАРСКИЯ ФОЛКЛОР И БЪЛГАРСКИТЕ ТРАДИЦИОННИ ЯСТИЯ - ПРЯПОРЕЦ 2015
НАЦИОНАЛЕН СЪБОР НА БЪЛГАРСКИЯ ФОЛКЛОР И
Международен детски фолклорен фестивал СОФИЯ 2015
Добиващият все по-голяма популярност
"Цветно настроение" фолклорен концерт на ансамбъл "Звездица" Димитровград и ансамбъл "Развитие" Севлиево
Заповядайте на концерт в град Севлиево на
I национален фестивал за фолклор „Да тропнем на МОРЕ” – гр. Свети Влас 29.05.2015г. – 31.05.2015г.
  На 29.05.2015г. ще се проведе първото издание
РД Борислав
Честит Рожден Ден, Боби! Да си здрав и
 КАЛЕНДАР

RSS  Следи във FaceBook  FAQ  Info  За нас  За реклама  Приятели  Pulsator  Platnata  В Интернет  Форум© 2015 Horo.bg