Кошница  •  Вход  •  English
 МУЗИКА

 ПEСНИ

 ТАНЦИ

 НОСИИ

 ЗАНАЯТИ

 ЛИЧНОСТИ
  Композитори /5
  Хореографи /9
 ОБИЧАИ

 ГОЗБИ

 МИТОВЕ И ЛЕГЕНДИ

 ЗАВЕДЕНИЯ
 КЛУБОВЕ

 АНСАМБЛИ

 ФОРМАЦИИ

 ВИДЕО

 СНИМКИ
 КОНКУРСИ

 СЪБИТИЯ

 ОТЗИВИ

 ПОЗДРАВИ
 МАГАЗИН

 НОВИНИ

 ОБЯВИ

 РАБОТА
Личности | Хореографи |
Търсене     

БОРИС ЦОНЕВ - ПИОНЕРЪТ НА БЪЛГАРСКАТА ФОЛКЛОРНА ХОРЕОГРАФИЯ
Роден в бедно семейство в Плевен, Борис Цонев наследява увлечението си към българското народно хоро от неговия дядо – известен хороводец и от неговия баща, известен в цяла северна България заради великолепното си танцуване, свирене и пеене на над 500 песни. Когато Борис е бил първи клас, той вече играел ръченица (български народен танц) на сцената. По време на Балканските войни, когато мизерията е царувала в семейството му, младежът е танцувал в близката казарма за паница чорба. Като ученик в гимназията той организира ученически седенки, където се играели български народни танци – ръченица и хора.
След като завършва гимназия Борис Цонев става директор на училище в село в Никополска област. Там той формира първата си танцова група.
Следващата година той последователно е местен в Плевен и Оряхово, където през 1927г. хореографската му дейност започва – той формира първата специализирана танцова група в България, наречена “Българска китка”. Главната цел на г-н Цонев е да демонстрира красотата, силата и специфичността на българското народно хоро.
През 1927-28г. “Българска китка” обикаля всички кътчета на България. Авторитетът на танцовата група расте не само в България, но също и в чужбина – печели първа награда на Международния Конгрес за народни танци в Унгария, много златни купи и медали на фестивали и олимпиади в Англия, Германия, Сърбия, Австрия, Белгия и т.н.; през 1930г. майсторството на групата е признато и от самия президент на Турция – Кемал Ататюрк.
Борис Цонев изиграва огромна роля в създаването на множество танцови групи в страната. През 1929г. той ръководи ансамбъл от 120 души. Плеяда известни хореографи като Маргарита Дикова, Данчо Николов, Любен Зарков, Методи Кутев, Георги Андреев, Божидар Янев, Здравко Пашов, Никола Узунов, които продължават дейността на живота му с формирането на още световноизвестни групи, са негови ученици.
Като баланс на неговия огромен успех през годините е имало и някои спънки и непрежалими нещастия. Той неоснователно е изгубил работата си като учител 10 пъти за 17 години, но най-трагичната му загуба, която е трябвало да изтърпи е била смъртта на 2 от неговите обичани деца.
Постиженията на талантливия хореограф не приключват само с печеленето на награди. Той обикаля цяла България, за да издири, събере и опише около 2650 български хора.
Борис Цонев също изобретява, с помощта на специална графична система, хореографска азбука за описване на различни хора. Тази азбука му помага да остави внушително книжовно наследство за бъдещите поколения.
На 24 май 1963г. – денят на славянската писменост и култура – Борис Цонев е удостоен със званието “Заслужил артист” и награден с орден “Кирил и Методий” І-ва степен – златен. Това е последната награда в житейския път на Борис Цонев – той почива след 10 месеца, на 30 март 1964г.


10 / 01 / 2008 Добавил : Красимир
Четения : 36854

Публичен коментар
Коментирай темата в нашия форум


Коментари / оценки :  
17:35:24 04 / 12 / 2008 от Slavi (slavyk) Нещо не разбирам какво има предвид Милка?!?Това е статия за "пионерът", другите са след него, но няма да споря, защото нямам почти никакви знания за историята на българската народна хореография. Затова такива статии са невероятно полезни за хора като мен. Благодаря! Чудя се дали има някъде из архивите видео записи на изпълнения на групата, макар и към края на кариерата на Борис Цонев..
21:14:03 22 / 11 / 2008 от Vladimir (vladi82) Ако знаеш колко много си права Мила!Напълно те подкрепям и мисля че наистина това са хората,основоположници на хореографията у нас!
23:03:13 09 / 02 / 2008 от Milka (milka_p) Може би Борис Цонев е дал мнооооого за българската фолклорна хореография и за това името на Маргарита Дикова не е споменато!А може би също така безизвестните проф.Кирил Дженев, проф.Кирил Харалампиев,Димитър Димитров и много други "БЕЗИЗВЕСТНИ" хореографчета!Но нищо... това не е важно... хороводецът е по-важен от създателя...!
1   НОВО
 КАЛЕНДАР

RSS  Следи във FaceBook  FAQ  Info  За нас  За реклама  Приятели  onTap.bg  © 2021 Horo.bg