Хоротека  • Forum  • em@il  •  Кошница  •  Вход  •  English
 МУЗИКА

 ПEСНИ

 ТАНЦИ

 НОСИИ

 ЗАНАЯТИ

 ЛИЧНОСТИ
 ОБИЧАИ

 ГОЗБИ

 МИТОВЕ И ЛЕГЕНДИ

 ЗАВЕДЕНИЯ
 КЛУБОВЕ

 АНСАМБЛИ

 ФОРМАЦИИ

 ВИДЕО

 СНИМКИ
 КОНКУРСИ

 СЪБИТИЯ

 ОТЗИВИ

 ПОЗДРАВИ
 МАГАЗИН

 НОВИНИ

 ОБЯВИ

 РАБОТА
Видео |
Търсене     

ХОРО КРАЙ МОРЕТО-ЦАРЕВО 2013
Хоро край морето-Царево 2013
Download

I-ви Национален фолклорен фестивал „Хоро край морето” Обновен в понеделникI-ви Национален фолклорен фестивал „Хоро край морето” се проведе в Царево
Пъстри фолклорни носии, талантливи танцьори, много радост, енергия и заразяваща жизненост – така може да се опише първият Национален фолклорен фестивал „Хоро край морето”, който се проведе на 8 юни в Царево. Целта на проявата бе творческа изява на любителските фолклорни клубове от страната и популяризиране на народното фолклорно наследство.
Фестивалът бе открит официално в 17:30 часа на 8 юни от кмета на общината – инж.Георги Лапчев, на площада в гр.Царево. Участие взеха 16 любителски танцови фолклорни групи и клубове, изучаващи български народни хора. Общо над 400 участници от всички клубове по народни танци от страната представиха своята цветна програма.
По време на фестивала групите се представиха с две хора по свой избор, като едното от хората бе от региона на групата. Всеки клуб се представи достойно, а между сценичните изяви на групите, пред сцената всички участници играха заедно по едно хоро от различните фолклорни области: Северняшка област- Черкезко хоро; Тракийска област - Трите пъти; Добруджанска област – Сборенка; Шопска област – Петрунино и Пиринска област – Джангурица. Богата и разнообразна е българската фолклорна традиция. Всяка от шестте етнографски области си има своите характерни танци и хора, които са отражение на историята, културата, нравите и обичаите на българите.
Сцената, на площада на Царево, както и слънчевото време спомогнаха за приповдигнатото настроение на участниците и зрителите. Националният фестивал „Хоро край морето” беше поредното доказателство, че има много пазители на българските народни традиции, фолклор и обичаи. Ако в своите песни и танци всеки народ влага душата си, то в танците нашият народ е вложил сърцето си!
Организатори на надиграването са Община Царево, НЧ „Г.Кондолов – 1914” – гр.Царево и Фолклорен танцов клуб “Иглика” Царево. Фестивала се провежда под патронажа на Кмета на Община Царево инж.Г.Лапчев.


12 / 06 / 2013 Добавил : Дамян Дамянов
Четения : 6566

Публичен коментар
Коментирай темата в нашия форум


Коментари / оценки :   НОВО
 КАЛЕНДАР

RSS  Следи във FaceBook  FAQ  Info  За нас  За реклама  Приятели  Pulsator  Platnata  В Интернет  Форум© 2019 Horo.bg