Хоротека  • Forum  • em@il  •  Кошница  •  Вход  •  English
 МУЗИКА

 ПEСНИ

 ТАНЦИ

 НОСИИ

 ЗАНАЯТИ
  Бъчварство /1
  Дърворезба /1
  Изделия от восък /1
  Изработка на кукли /2
  Иконопис /1
  Кожа /1
  Тъкачество /1
  Худ. плетиво /1

 ЛИЧНОСТИ
 ОБИЧАИ

 ГОЗБИ

 МИТОВЕ И ЛЕГЕНДИ

 ЗАВЕДЕНИЯ
 КЛУБОВЕ

 АНСАМБЛИ

 ФОРМАЦИИ

 ВИДЕО

 СНИМКИ
 КОНКУРСИ

 СЪБИТИЯ

 ОТЗИВИ

 ПОЗДРАВИ
 МАГАЗИН

 НОВИНИ

 ОБЯВИ

 РАБОТА
Мария Кръстева
Търсене     

МАРИЯ КРЪСТЕВА

От шест години г-жа Мария Кръстева се занимава с изработването на кукли в български национални носии. За своята усърдна работа тя е отличена със следните награди и призови места:
Наградата "Веста 2007" за принос в народните художествени занаяти;
Първо място на конкурса "Да съхраним българското";
Лауреат на фолклорния фестивал "Живо наследство", на който подарява на "живия протототип" изработената от нея кукла с лика на Георги Калоянчев в ролята му на Бай Ганьо.
Първо място в конкурса "Сувенири" (с куклата "Бай Ганьо"), който се провежда по време на 11-ти Панаир на занаятите Варна 2007.
Изработването на кукли съществува като занаят, но малцина са хората, които се занимават с него. При Мария всичко започва случайно, когато преди шест години нейни познати, заминавайки за Англия, искат да отнесат уникален подарък от България. Тя прави първите си два модела - баба и дядо, облечени в стилизирани народни носии и ги изпраща на дълъг път, без дори да подозира, че изработването на кукли ще се превърне в нейна съдба. В продължение на пет години работи само тези модели, облечени в различни носии, докато миналата година решава да спре вече с куклите, защото това е един много бавен и трудоемък процес и да се отдаде на друго любимо хоби – тъкането. И като един красив финал спретва колекция от 22 "моми" в автентични национални носии, които представя на първата си (и уж последна) самостоятелна изложба, с намерението повече да не си и помисля за кукла. Но … изложбата й минава с невероятен успех, последвана е от получаване на наградата “Веста” – за принос в художествените занаяти, покани за участия в културни форуми и изложения… ”Разбрах, че не мога да спра дотук – разказва авторката –Всички приеха много добре “Куклите на Мария” и очакват да видят нови модели." Този край, който решава да сложи, всъщност се оказва едно ново начало… "Осъзнах, че това е моята съдба и това е моят начин да съхраня, доколкото мога, неповторимостта на българския бит и култура."
От една година прави собствени проучвания за народни носии и когато й попадне снимка на нещо старо, красиво - възпроизвежда го. Има също и много авторски интерпретации, с които се гордее, защото нали това е целта на народното творчество - един от друг да видим, да учим, нещо да променим, …Вече не може да мисли за друго, освен за кукли. В главата й са само престилки, забрадки, носии и лица. Но се чувства добре…"Работя с голямо удоволствие и много любов.”
Сега на Мария и през ум не и минава да се отказва от куклите. Вече на бял свят се появиха и новите й модели, които са по технология "текстилна структура", разработена от самата нея. През тази година прави три самостоятелни изложби, които преминават с изключителен успех. Нейните куклите са отличени с няколко първи места от различни конкурси. Всеки ден изпод ръцете й излизат нови "моми", "ергени", "баби" и "дядовци", всяка облечена в уникална българска носия, всяка със собствена физиономия и характер. И тръгват на едно дълго пътешествие до различни точки на света.
“Аз съм като дете, всеки ден искам да имам нова кукла. И понеже вече съм пораснала и няма кой да ми ги купува, си ги правя сама” - шегува се майсторката.
Бербатов
Бербатов

Чобанин с булката си
Чобанин с булката си

Баба
Баба

Баба Драганка
Баба Драганка

Енчо Кискина и баба Злата
Енчо Кискина и баба Злата

Хитър Петър
Хитър Петър

Младо семейство
Младо семейство

Селска хубавица
Селска хубавица

Иванка
Иванка

Млада мома
Млада мома

Бай Ганьо
Бай Ганьо

Мария и част от нейните творби
Мария и част от нейните творби

Едно пораснало дете, което още си играе с кукли…
Мария Кръсрева – майстор на кукли
maria_nz_bg@yahoo.com


11 / 11 / 2007 Добавил : Horo.bg administrator
Четения : 34346
Източник : Мария

Публичен коментар
Коментирай темата в нашия форум


Коментари / оценки :  
22:00:13 24 / 04 / 2008 от Dimitar (andreas) Това чудо на природата го познавам от близо десет години.Изключително интересен човек е Мария.Невероятен талант , прекрасен приятел , "Като на пладне излезе, срещу се слънце обърне,слънцето грози от нея, толкоз е ,мамо, хубава, ясно си слънце надгрява" Браво , момиче!Радвам ти се от сърце!Браво и на човека , който поддържа този сайт.
14:59:20 11 / 01 / 2008 от diana (diana_nz67) Neveroqtna jena ,JELAEM ti mnogo mnogo zdrave i byde6ti uspehi s mnogo obi4 sem.Dimitrovi
14:58:00 11 / 01 / 2008 от diana (diana_nz67) uspeh Mime
09:43:41 23 / 11 / 2007 от Rositsa Mitkova (rosi) Maria,neverojatna si,i kato 4ovek,i kato maistor ima6 zlatni ruce,radvam se 4e imam udovolstvieto da te poznavam.
15:39:58 14 / 11 / 2007 от nevena (nina) Отличничка си. Много добре си се справила с трудната задача с която си се заела. Моята оценка от 1 до 10 е 10. Продължавай в същия дух.
10:11:18 13 / 11 / 2007 от kaloyan (kjk) molia daite neshto za vrazka s Maria
11:45:45 12 / 11 / 2007 от kaloyan (kjk) Bravo na Maria!Pozdravi ot men i pojelania za oshte poveche uspehi!
1   НОВО
 КАЛЕНДАР

RSS  Следи във FaceBook  FAQ  Info  За нас  За реклама  Приятели  Pulsator  Platnata  В Интернет  Форум© 2018 Horo.bg