Хоротека  • Forum  • em@il  •  Кошница  •  Вход  •  English
 МУЗИКА

 ПEСНИ

 ТАНЦИ

 НОСИИ

 ЗАНАЯТИ

 ЛИЧНОСТИ
 ОБИЧАИ

 ГОЗБИ

 МИТОВЕ И ЛЕГЕНДИ

 ЗАВЕДЕНИЯ
 КЛУБОВЕ

 АНСАМБЛИ

 ФОРМАЦИИ

 ВИДЕО

 СНИМКИ
 КОНКУРСИ

 СЪБИТИЯ

 ОТЗИВИ

 ПОЗДРАВИ
 МАГАЗИН

 НОВИНИ

 ОБЯВИ

 РАБОТА
НОВИНИ |
Търсене     

КАЛУШАРИТЕ ОТ ЗЛАТИЯ – НА МЕЖДУНАРОДЕН КАЛУШАРСКИ ФЕСТИВАЛ


Калушарите от Златия – на международен Калушарски фестивал

От 12 до 15 юни 2014 г. в град Каракал, Румъния се състоя 45-ят международен фолклорен фестивал „Румънски калуш” (Căluşul Românesc). Събитието се провежда под егидата на ЮНЕСКО и юбилейното издание му издание събра стотици участници от 15 различни етнографски области в Румъния, както и гости от Израел, Словакия и България. Българската страна беше представена от група „Калушари” от село Златия, община Вълчедръм.
В рамките на фестивала калушарите от Златия имаха възможност два пъти да представят автентичния ритуал – на централния площад на Каракал и на сцената на летния театър в града. С максимално близкото пресъздаване на магическия танц, необременено със съвременна стилизация и хореография, групата получи заслуженото признание на публиката на културното събитие. Доказателство за въздействието на калуша бе фактът, че жителите и гостите на града спираха по улиците и на концерта мъжете в бели дрехи, за да помолят за китка пелин от коланите им – за здраве.
По време на официалното откриване на фестивала прозвуча българският химн. Кметът на село Златия – Александър Панов, заедно с представители на българската делегация, бе поканен на делова среща със зам.-кмета на Каракал – Йоан Мокану, който благодари за участието на калушарите от Златия. По време на разговорите бе обсъдена идея за създаване на общ туристически продукт, включващ двете страни на Дунава, базиран на близкото културно наследство, което се идентифицира в традициите на хората, живеещи на двата бряга на реката.

За „Калушари”, Златия:
Групата „Калушари” е създадена в сегашния си вариант през 2010 г. с единствена цел да бъде възстановен автентичният ритуал, във варианта, практикуван в село Златия. Така, след повече от 20 години прекъсване, танцът отново е представен.
Пред десетки зрители, по време на традиционния събор на селото, на 29 май 2010 г. деветима мъже пресъздадоха тайнството на здраведарителския ритуал Калуш. Произходът му се губи далече назад в езическите времена, а според една от версиите той има връзка с дохристиянски римски традиции. Известно е, че Калуш се е практукивал от двете страни на Дунав, но днес спомен за ритуала в България е запазен в съвсем ограничен брой населени места. Във всеки ареал обичаят има своя специфика – в Златия това е музиката, която се изпълнява единствено на цигулка.
Музиката във възстановения танц на калушарите е оригиналната мелодия, наследена от някогашния цигулар на дружинката.  „Калушари”, Златия, има отличие от Х национален фолклорен фестивал в Копривщица. Групата има участия в редица регионални фестивали в България и в културен екопроект в София.16 / 06 / 2014 Добавил : Horo.bg administrator
Четения : 9081

Публичен коментар
Коментирай темата в нашия форум


Коментари / оценки :   НОВО
 КАЛЕНДАР

RSS  Следи във FaceBook  FAQ  Info  За нас  За реклама  Приятели  Pulsator  Platnata  В Интернет  Форум© 2020 Horo.bg