Кошница  •  Вход  •  English
 МУЗИКА

 ПEСНИ

 ТАНЦИ

 НОСИИ

 ЗАНАЯТИ

 ЛИЧНОСТИ
 ОБИЧАИ
  Сезонни /14
  Семейни /24
  Трудови /2

 ГОЗБИ

 МИТОВЕ И ЛЕГЕНДИ

 ЗАВЕДЕНИЯ
 КЛУБОВЕ

 АНСАМБЛИ

 ФОРМАЦИИ

 ВИДЕО

 СНИМКИ
 КОНКУРСИ

 СЪБИТИЯ

 ОТЗИВИ

 ПОЗДРАВИ
 МАГАЗИН

 НОВИНИ

 ОБЯВИ

 РАБОТА
Обичаи |
Търсене     

КАРАМАНОВДЕН (СИЛВЕСТРОВДЕН, ВОЛСКИ ПРАЗНИК) - 2 ЯНУАРИ
Това е вторият ден от Сурваки, който се празнува за здраве на впрегатния добитък - волове, биволи, коне, магарета. Свързан е с обичаят да се ринат обирите. Той се изпълнява от група мъже, обикновено тези, които са били коледари. Тази дружина обикаля селото и чисти оборите, които не са помитани от Коледа. Докато те чистят, стопаните не трябва да излизат на двора, не трябва да виждат риначите, и понякога вместо да почистят, те правят точно обратното. Но това става само в случаите, когато някои от риначите е обиден от стопаните и иска да си отмъсти.

Когато приключат с почистването, риначите вземат оставената за тях торба, в която има хляб, месо и вино и си отиват. На този ден не се яде свинско месо и сланина, за здраве на воловете. Празникът завършва с общо хоро на мегдана.

В някои селища го наричат още „Риначов". Срещу Муковден, по късна доба, ергените се събират и ходят „да обидят" момини. Но не на гости, а да покажат, че са добри стопани и могат вече дом да въртят. Влизат в обора и изриват боклука навън, а предвидливите стопани оставят на пирон зад вратата торба с ядене - наденица, сланина и шише с вино за почерпка. Момата пък скришом пуска и китка чемшир за любимия, усукана с ален конец и увита в шарена кърпа - белег, че чака сватове.

Тежко и горко, ако някои стопани забравят почерпката. Често на сутринта намират обора задръстен до горния праг с тор, донесен и от съседските къщи. А щерка им става за подбив на хорото, че „момци й наринали обора". Такава мома смятали за „запушена" и трудно си намирала жених.

Църковен празник: на този ден православната църква чества св. Силвестри, с чието име е свързано интересно предание. Магьсникът Замврий, който не е привърженик на християнството, убива вол, прошепвайки му името на някакъв бог. Св.Силвестри разбира за това и кара магьосника да спаси животното, тъй като само Бог има право да дарява и отнема живот. Замврий на успява да спаси вола, но уповавайки се на своята вяра Силвестрий връща живота на животното. По тази причина той се счита за покровител на животните и най-вече на воловете.

Именници: Силвия („силва" е „гора" - сила и свежест).


21 / 09 / 2007 Добавил : Ирина
Четения : 13330
Източник : www.traditions-bg.com

Публичен коментар
Коментирай темата в нашия форум


Коментари / оценки :   НОВО
 КАЛЕНДАР

RSS  Следи във FaceBook  FAQ  Info  За нас  За реклама  Приятели  onTap.bg  © 2022 Horo.bg