Кошница  •  Вход  •  English
 МУЗИКА

 ПEСНИ

 ТАНЦИ

 НОСИИ

 ЗАНАЯТИ

 ЛИЧНОСТИ
 ОБИЧАИ
  Сезонни /14
  Семейни /24
  Трудови /2

 ГОЗБИ

 МИТОВЕ И ЛЕГЕНДИ

 ЗАВЕДЕНИЯ
 КЛУБОВЕ

 АНСАМБЛИ

 ФОРМАЦИИ

 ВИДЕО

 СНИМКИ
 КОНКУРСИ

 СЪБИТИЯ

 ОТЗИВИ

 ПОЗДРАВИ
 МАГАЗИН

 НОВИНИ

 ОБЯВИ

 РАБОТА
Обичаи |
Търсене     

АНТОНОВДЕН (ЛЕЛИНДЕН) - 17 ЯНУАРИ
Денят се чества за предпазване от болести. Жените спазват забраната да не работят в деня на празника, не предат, не плетат, не варят боб и леща, за да не "разсърдят" чумата и шарката. Приготвят се обредни содени питки, намазани с мед или петмез, които се раздават на съседите за здраве. В Разградско оставят една пита и на тавана - за "белята", за "лелята", т.е за чумата.

Според народното вярване двамата братя близнаци Антон и Атанас са ковачи и те първи изобретяват ковашките клещи. Затова и двата празника - Антоновден и Атанасовден се честват от ковачите, ножарите и железарите.

Църковен празник: почита се паметта на преподобний Антоний Велики. В житието му е написано, че прекарва 20 години при пълно усамотение в постройка в пустинята. През това време при него идват болни и страдащи хора, с които беседва в продължение на часове. На 104 години побеждава привържениците на арианското учение в открит диспут. Успехът му е наречен тържество на християнството. Умира на следващата година. Мощите му са пренесени във Виена.

Именници:Антон, Антония, Дончо, Донка и тези, чиито имена са производни на латинското „Антониус", което значи „безценен".21 / 09 / 2007 Добавил : Ирина
Четения : 15562
Източник : traditions-bg.com и www.kroraina.com

Публичен коментар
Коментирай темата в нашия форум


Коментари / оценки :   НОВО
 КАЛЕНДАР

RSS  Следи във FaceBook  FAQ  Info  За нас  За реклама  Приятели  onTap.bg  © 2022 Horo.bg