Кошница  •  Вход  •  English
 МУЗИКА

 ПEСНИ

 ТАНЦИ

 НОСИИ

 ЗАНАЯТИ

 ЛИЧНОСТИ
 ОБИЧАИ
  Сезонни /14
  Семейни /24
  Трудови /2

 ГОЗБИ

 МИТОВЕ И ЛЕГЕНДИ

 ЗАВЕДЕНИЯ
 КЛУБОВЕ

 АНСАМБЛИ

 ФОРМАЦИИ

 ВИДЕО

 СНИМКИ
 КОНКУРСИ

 СЪБИТИЯ

 ОТЗИВИ

 ПОЗДРАВИ
 МАГАЗИН

 НОВИНИ

 ОБЯВИ

 РАБОТА
Обичаи |
Търсене     

АТАНАСОВДЕН - 18 ЯНУАРИ
Празникът е свързан с новогодишните обичаи. Според народното вярване св.Атанас е един от светците, които си поделят земята и небето. На него се падат снеговете и ледовете. На този ден той се облича в копринена риза и отива в планината, откъдето се провиква : "Иди си, зимо, идвай, лято". От тук идва и другото име на празника - Среди зима.

В северозападна България, Атанасовден, също както Антоновден се почита като празник на ковачите, ножарите, железарите, а също и в чест на чумата. За предпазване от болестите се коли черна кокошка, пекат се обредни питки, които се начупват с вилица, за да не се "надупчат" децата от шарката и се раздават на съседите. Перата на кокошката се запазват, защото се вярва, че те притежават лечебна сила. Жените спазват същите забрани както на Антоновден. На този празник устройват обредни курбани за здраве. В някои райони на страната младите се събират на поляните и играя хоро, люлеят се и пеят песни.

В народно поверие от Тракия се казва, че на Атанасов ден зимата си отива, защото светецът обличал копринена риза, качвал се на високо и се провиквал: „иди си, Зимо, да дойде Лято!" Затуй на този ден по изгрев се берат кокичета и кукуряк, а слънцето, щом види хората, дарява ги със здраве и дълголетие. Във всеки дом месят питка, която мажат с мед и раздават из махалата за Здраве на децата. Колят черна кокошка - кръвна жертва за чумата, да не мори хората и добитъка, а перата стопанката пази за лекуване на децата от уроки и незнайни болести.

Българите в Бесарабия почитат Св. Танас като покровител на ковачите. А в митологичните езически представи той е небесният ковач-слънце, който с голи ръце бърка в пламтящата пещ и вади нажеженото желязо.

Църковен празник: св.Атанасий Велики, участвал във Вселенския събор в Никея, а по-късно става архиепископ на гр.Александрия. Наречен е "Велики" заради победата му над свещеника Арий, отричащ единно същността на Бога - Отец и Бога - Син.Наричат го още "баща на православието" .

Именници: Атанас(ка), Наско(а). Името „Атанас" идва от старогръцкото „Атанасиос" със значение „безсмъртен".


21 / 09 / 2007 Добавил : Ирина
Четения : 12684
Източник : www.traditions-bg.com

Публичен коментар
Коментирай темата в нашия форум


Коментари / оценки :   НОВО
 КАЛЕНДАР

RSS  Следи във FaceBook  FAQ  Info  За нас  За реклама  Приятели  onTap.bg  © 2022 Horo.bg