Кошница  •  Вход  •  English
 МУЗИКА

 ПEСНИ

 ТАНЦИ

 НОСИИ

 ЗАНАЯТИ

 ЛИЧНОСТИ
 ОБИЧАИ
  Сезонни /14
  Семейни /24
  Трудови /2

 ГОЗБИ

 МИТОВЕ И ЛЕГЕНДИ

 ЗАВЕДЕНИЯ
 КЛУБОВЕ

 АНСАМБЛИ

 ФОРМАЦИИ

 ВИДЕО

 СНИМКИ
 КОНКУРСИ

 СЪБИТИЯ

 ОТЗИВИ

 ПОЗДРАВИ
 МАГАЗИН

 НОВИНИ

 ОБЯВИ

 РАБОТА
Обичаи |
Търсене     

ПЕТЛЬОВДЕН - 20 ЯНУАРИ
Вторият „Трифунеи" българите наричат Петльов ден и по своя характер това е и ляв, и десен мъжки ден. Старите хора разправят, че този ден се почита, защото, още когато цар Ирод избивал младенците в търсене на новия цар, една майка, за да запази рожбата си, накървила всички съседски порти с отрязаната глава на петле, като объркала нишана и спасила момченцето си. После тая легенда нагодили към еничарските золуми, но празникът останал.

Петелът в християнските и дохристиянските култури е образът на възвестяващия

изгрева на слънцето. С неговия образ е свързана и представата за възкресението на мъртвите - той е символ на вечно възраждащия се живот.

Този празник се тачи главно в Източна България, за здраве на малките момчета. Извършва се обредно клане на петел. Това обикновено се прави на прага на пътната врата. Добре е кръвта да изпръска вратата и наоколо. С кръвта правят кръстен знак по лицата на момчетата и юношите, които колят петела. Главата на петела оставят пред вратата, а него сваряват цял. Приготвят и кравайчета или пита и раздават на съседите.

Коленето на петел се свързва с легендата за цар Ирод, който заповядва да обезглавят всички мъжки деца, за да умре и Христос. В Пловдивско празникът е известен още като Черна или Църен ден. Там спазват и редица забрани - не се върши женска работа, не се правят сватби, за да не "църнеят", т.е да не жалят починал.Празникът завършва подобно на Бабинден.

Забележка: Празникът се пада на 2 февруари по стар стил. По нов стил е на 20 януари.


21 / 09 / 2007 Добавил : Ирина
Четения : 12185
Източник : www.traditions-bg.com

Публичен коментар
Коментирай темата в нашия форум


Коментари / оценки :   НОВО
 КАЛЕНДАР

RSS  Следи във FaceBook  FAQ  Info  За нас  За реклама  Приятели  onTap.bg  © 2023 Horo.bg