Хоротека  • Forum  • em@il  •  Кошница  •  Вход  •  English
 МУЗИКА

 ПEСНИ

 ТАНЦИ

 НОСИИ

 ЗАНАЯТИ

 ЛИЧНОСТИ
 ОБИЧАИ
  Сезонни /14
  Семейни /24
  Трудови /2

 ГОЗБИ

 МИТОВЕ И ЛЕГЕНДИ

 ЗАВЕДЕНИЯ
 КЛУБОВЕ

 АНСАМБЛИ

 ФОРМАЦИИ

 ВИДЕО

 СНИМКИ
 КОНКУРСИ

 СЪБИТИЯ

 ОТЗИВИ

 ПОЗДРАВИ
 МАГАЗИН

 НОВИНИ

 ОБЯВИ

 РАБОТА
Обичаи |
Търсене     

ПЕТКОВДЕН (ПЕТКИ) - 14 ОКТОМВРИ
Народен празник, свързан с някои предхристиянски елементи. Обредите, които се правят на този ден са свързани с животновъдството. Овчарите пускат кочовете при овцете за оплождане, а докато то трае жените не подхващат никаква работа, за да се роди здрав добитък. След оплождането се изпичат пресни питки. Правят се семейно-родови курбани за здраве и за нова къща.За курбана жените носят хлябове, вино и ракия. Прави се обща трапеза, която най-напред се прекадява и благославя от свещеника. Преди да се нахранят жените си раздават една на друга парче хляб.

В деня на Св. Петка е забранено да се преде и плете. Според фолклорната ни митология тя е леля на Св. Димитър. в нейния ден децата не бива да се къпят, а който не пости в петъка преди празника, вярват, че може да се удави.

Господя църква - обичай, който се изпълнява първия понеделник преди Петковден. Той се изпълнява след като се прибере всичката реколта. Господя църква е курбан, коли се старият селски бик. Ако няма бик, се коли вол или овни.Кокоша църква, Бож дух - този обичай съществува само в Източна Тракия и се изпълнява първата събота преди Петковден. Насред селото се пали огън и се слага на него голям казан. Всяка стопанка на къща носи една, две или повече кокошки, няколко глави кромид и малко масло. Кокошките се колят и се готвят в казана на яхния. На обяд се събира цялото село, свещеника прикадява и богославя трапезата и започва обяда. Преди да седнат всяка жена раздава парче хляб в чест на Бож дух.

Църковен празник: Преподобна Параскева - Петка Епивацка, Търновска е светица и отшелничка. Мощите на светицата са един от трофеите, които донася цар Иван Асен II след Клокотнишката битка.

Именници: Петкана, Петрана, Пенка, Петко.21 / 09 / 2007 Добавил : Ирина
Четения : 10915
Източник : traditions-bg.com

Публичен коментар
Коментирай темата в нашия форум


Коментари / оценки :   НОВО
 КАЛЕНДАР

RSS  Следи във FaceBook  FAQ  Info  За нас  За реклама  Приятели  onTap.bg  © 2021 Horo.bg