РИБА ПЛАКИЯ С ОРЕХИ
Продукти: 1 кг риба (шаран, сом, паламуд, сафрид и др.), 5-6 супени лъжици олио, 4-5 глави лук, 150 г орехови ядки, 1 супена лъжица доматено пюре, 1 супена лъжица брашно, 1 глава чесън, 4-5 домата, 1 лимон, черен пипер, магданоз, сол.
Приготвяне: Рибата се почиства и се измива добре (едрата риба се нарязва на парчета). Нарязаният на филийки лук се задушава в мазнината, прибавят се доматеното пюре, брашното и ситно нарязаният чесън. Запръжката се разрежда с 1 чаена чаша гореща вода и се вари 10-15 минути. Прибавят се 2-3 домата, обелени и нарязани на ситно, магданозът, черният пипер и сол на вкус. Сместа се изсипва в подходяща тавичка, отгоре се слага рибата и се притиска, за да се облее със соса. Поръсва се с едро счуканите орехи и се покрива с кръгчета от останалите домати и лимона. Плакията се пече в умерена фурна. Поднася се студена.
24 / 09 / 2010 Добавил : Horo.bg administrator Четения : 11851 Източник : Българска национална кухня Публичен коментар Коментирай темата в нашия форум
Коментари / оценки : |
НОВО КАЛЕНДАР |