V национален конкурс за надсвирване с кавал "Никола Ганчев" 2017 от 27 / 03 / 2017, четения 17801, дата на провеждане : още ...
|
МЪНИСТА - клуб по танци от 07 / 04 / 2012, четения 66991 Ако желаете да се потопите в магията на българските народни танци и да се разтоварите от сивото ежедневие, клуб "Мъниста" отвори врати за всички, които обичат българското.
Преподавател в клуб "Мъниста"- гр.Пловдив
Мариана Мочкова
Средно специално образование:
1992-1997-Национално училище за танцово изкуство гр.София, специалност-"Български народни танци" в класа на Мария още ...
|
Дайре от 29 / 10 / 2007, четения 34407 Перкусионен инструмент. Състои се от обръч, опъната на него кожа и зилове(звънчета) по периферията. още ...
|
Малък кавал от 22 / 09 / 2007, четения 40236 Дървен духов инструмент, съставен от 3 части. Представлява отворена в двата й края тръба. Трите части на кавала се отличават една от друга по своето устройство и предназначение; размери - 25 сантиметра.
Първа част:
В единия край се докосват устните на свирача. В другия конусовиден край се образува шийка за снаждане с втората част. На първата част от кавала няма пръстови отвори.
Втора още ...
|
Кавал тракийски (триставен) от 22 / 09 / 2007, четения 42281 Дървен духов инструмент, съставен от 3-ри части. Представлява отворена тръба в двата си края 3-те части на кавала се отличават една от друга по своето устройство и предназначение и с размери 65-70 сантиметра:
Първа част:
В единия край се докосват устните на свирача. В другия край - конусовиден образува шийка за снаждане с втората част на първата част от кавала няма пръстови отвори.
Втора още ...
|
Гайда от 22 / 09 / 2007, четения 39653 Гайдата е духов народен инструмент със единичен тръстиков платък. Частите на гайдата са:
Гайдуница
- дървена, цилиндрична тръба с дължина - 20 - 35 см. с 8 цилиндрични пръстови отвора от горния край има втулка за снаждане със мехът и там се поставя тръстиков платък (пискун) от единична платка тоновия обем на една гайдуница е 9 тона, и затова има гайдуница с различен строй.
Мех
- кожен още ...
|