Хоротека  • Forum  • em@il  •  Кошница  •  Вход  •  English
 МУЗИКА

 ПEСНИ

 ТАНЦИ

 НОСИИ

 ЗАНАЯТИ

 ЛИЧНОСТИ
 ОБИЧАИ

 ГОЗБИ

 МИТОВЕ И ЛЕГЕНДИ

 ЗАВЕДЕНИЯ
 КЛУБОВЕ

 АНСАМБЛИ

 ФОРМАЦИИ

 ВИДЕО

 СНИМКИ
 КОНКУРСИ

 СЪБИТИЯ

 ОТЗИВИ
  DVD Самоучител-01 /14
  За ансамблите /7
  За конкурсите /2
  КЛУБ на ХОРОТО /8
  Празник на Хорото /5

 ПОЗДРАВИ
 МАГАЗИН

 НОВИНИ

 ОБЯВИ

 РАБОТА
ОТЗИВИ | За ансамблите |
Търсене     

ЛЮБОВ ПО БЪЛГАРСКИ

Как у двама чистокръвни белгийци ръченицата запали невероятно силната ЛЮБОВ ПО БЪЛГАРСКИ и как вместо диамант за годежа, Ален подарил цървули на своята любима Анн.
14 -20 март 2008 животът ПОЛИТИКА 31
МИЛЕНА ХРИСТОВА,гр.Лиеж, Белгия
Белгийците Ан Ванювенхюйзе и Ален Сансен толкова изкусно играят нашите ръченици и хора, че и на най-патриотичния българин му иде да потъне в земята от срам. Тези западняци летят с вдъхновението на познавачи на душевността ни и стъпват с такава лекота и съвършенство в нашия фолклор, сякаш ритмите му пеят в душите им. Двамата са танцьори по призвание, макар че Ан идва от хотелиерския бизнес в Брюж, близо до Северно море, а Ален е печатар и графичен дизайнер от Лиеж, третия по големина град от Фламандската провинция.
Ален отдавна се увлича от историята на танците и най-напред се записал да изучава румънския фолклор.Докато един ден не чул българска народна песен. Хармония. Копнеж. Задявка?
Мелодията го предизвикала и белгиецът в същия миг усетил, че вече е в плен. Предприел по-сериозни проучвания, намерил сродни потропвания във валонските късносредновековни танци, които се играят с дървени обуща. Като се убедил, че и в Гърция няма такова разнообразие в музиката и в „плетката" на танца, Ален се установил за поклонник и последовател на българския фолклор.
Г-жа Ванювенхюйзе пък от самото начало играе само нашенски танци. Запознали се на семинарите, когато хореографи от „Пирин" и други български ансамбли показвали стъпките на Граовското, Ганкиното, Пайдушкото. Срещали се през уикендите и така от 90-те години се отдали на магията на българското народно творчество. Оттогава попиват всичко, което чуят и прочетат за музиката ни, за инструментите, за преданията, за песните, за легендите, за занаятите.
За радост, дивната им страст към нашата родина е споделена и в личния им живот. Защото от 10 години Ан и Ален са семейство.
Запознали се, като по съдбовно предопределение, на курс по българска ръченица и неравноделните тактове възпламенили искрата помежду им.И двамата имат по един брак зад гърба си, за който не им се говори. Но чуят ли български фолклор, кръвта им сякаш полудява. ситните шопски ритми, добруджанските мелодии и тежките пирински кръгове ги преобразяват. Рипват и заиграват майсторски. Признават, че музиката им "говори", думите не ги разбират и чакат познатата им Гергана Панова от Германия да им обяснява за какво иде реч в съответната народна песен.


06 / 04 / 2008 Добавил : Horo.bg administrator
Четения : 18451
Източник : в.ПОЛИТИКА, 14-20 март 2008

Публичен коментар
Коментирай темата в нашия форум


Коментари / оценки :   НОВО
 КАЛЕНДАР

RSS  Следи във FaceBook  FAQ  Info  За нас  За реклама  Приятели  Pulsator  Platnata  В Интернет  Форум© 2020 Horo.bg