Кошница  •  Вход  •  English
 МУЗИКА

 ПEСНИ

 ТАНЦИ

 НОСИИ

 ЗАНАЯТИ

 ЛИЧНОСТИ
  Композитори /5
  Хореографи /9
 ОБИЧАИ

 ГОЗБИ

 МИТОВЕ И ЛЕГЕНДИ

 ЗАВЕДЕНИЯ
 КЛУБОВЕ

 АНСАМБЛИ

 ФОРМАЦИИ

 ВИДЕО

 СНИМКИ
 КОНКУРСИ

 СЪБИТИЯ

 ОТЗИВИ

 ПОЗДРАВИ
 МАГАЗИН

 НОВИНИ

 ОБЯВИ

 РАБОТА
Личности | Композитори |
Търсене     

ДИКО ИЛИЕВ - САМОУКИЯТ КОМПОЗИТОР


На 15-февруари 2008 година се навършиха 110 години от рождението на самоукия композитор Дико Илиев. Той е роден в Карлуково на 15.02.1898 година, но живее в различни градове, най вече в Оряхово - цели 42 години.
Цялото неговото творчество е пряко свързано с град Оряхово, с река Дунав и с грандиозната музика. Днес площадът в Оряхово носи неговото име, а всички празници в града започват и завършват с "Дунавско хоро". на същото място всяка кодина се провеждат Празници на духовите оркестри "Дико Илиев", където си дават среща музиканти от цял свят.
От 1931г. Дико Илиев е музикант в оркестъра на 36-ти пехотен Козлодуйски полк, а от 1948г. е негов капелмайстор. По време на тази служба разцъфтява и неговия композиторски талант. Умира на 12.12.1984г. на 86 годишна възраст в гр. Монтана при една от дъщерите си. последните години ослепява и не може да се обслужва. За неговото погребение от Оряхово за Монтана заминават три автобуса със скърбящи негови почитатели.
Любовта на Дико Илиев към музиката проличава твърде рано и още 13-годишен родителите му го изпращат да учи музика в Орханийския военен духов оркестър. 14-годишен тръгва по пътищата на започналата Балканска война, а след това на Първата световна война. Нотите овладява на фронта. Там написва "Искърско хоро" - първото му авторско произведение като композитор.
През 1919 година постъпва на работа във Военното училище в София. Неговият оркестър, заедно с Гвардейската музика, влизат в състава на Сборния симфоничен оркестър на "Оперната дружба", а Дико Илиев е първи тромбонист в него.
Създателят на изумителните по своята непреходност произведения "Добруджанско хоро", "Александрийка", "Дунавско хоро", "Наша гордост", "Билка", "Скок" и други не е завършил консерватория и всъщност е един самоук музикант и композитор. Тъкмо той обаче налага в българската музика един нов жанр - хората за духов оркестър.
Написва около 70 прави, дайчови и еленини хора, 20 марша, десетки валсове и основава множество малки и големи духови оркестри в Северозападна България.
И до ден днешен никой българин не може да си представи България без Диковото "Дунавско хоро", станало любимо на мало и голямо.


17 / 04 / 2008 Добавил : Horo.bg administrator
Четения : 41977

Публичен коментар
Коментирай темата в нашия форум


Коментари / оценки :  
14:47:22 18 / 12 / 2008 от Tahyu (horolambi) Поклон пред делото на един от многото българи работили за България.В последните години държавните ни ръководители така свирят, че ни изпотрошиха краката но ние сме си виновни - не сме готови още да използваме демокрацията зщото както винаги чакаме някой да ни оправи.
1   НОВО
 КАЛЕНДАР

RSS  Следи във FaceBook  FAQ  Info  За нас  За реклама  Приятели  onTap.bg  © 2021 Horo.bg