Кошница  •  Вход  •  English
 МУЗИКА

 ПEСНИ
  Вокални формации /8
  Певци /19
  Песни /23

 ТАНЦИ

 НОСИИ

 ЗАНАЯТИ

 ЛИЧНОСТИ
 ОБИЧАИ

 ГОЗБИ

 МИТОВЕ И ЛЕГЕНДИ

 ЗАВЕДЕНИЯ
 КЛУБОВЕ

 АНСАМБЛИ

 ФОРМАЦИИ

 ВИДЕО

 СНИМКИ
 КОНКУРСИ

 СЪБИТИЯ

 ОТЗИВИ

 ПОЗДРАВИ
 МАГАЗИН

 НОВИНИ

 ОБЯВИ

 РАБОТА
Пeсни | Певци |
Търсене     

КРАСИМИР СТАНЕВ
Замлъкна Славея на Тракия - н.п. Красимир Станев! Каквото и да кажем, каквото и да напишем загубата на ФА "Загоре" гр. Стара Загора е голяма. Един живот преминал между репетиции и концерти с много усмивки и солистични изяви.
Завеща ни човешката си обич и богатството на своя репертоар.
1955 - 2010
Н.п. Красимир Станев е роден на 9 януари 1955 година в с. Неговановци обл.Видин. Възпитаник на СМУ „ Филип Кутев” гр. Котел, което завършва през 1974 година. Отбива военна служба в гр. Пазарджик 1974-1976 година. Първите записи в Радио Пловдив прави през 1977 г. още като студент в Музикалната академия по обработка на Стефан Мутафчиев и Христо Урумов. През 1980 г. завършва и придобива специалност – Изпълнител и преподавател по народни инструменти и народно пеене. Ръководител на битови състави. Работи като народен певец-солист във фолклорна група към ДО”Театър и музика” гр. София. През 1981 г. записва десет песни в националното радио, обработени от композитора Димитър Пенев. Първи и най-добър ученик на Йовчо Караиванов, който открива таланта му още в котелското музикално училище.
„ Почитателите на българската народна музика високо оцениха неговите качества на стилен и ярък певец още след първите му изпълнения по Радио София – нещо, което е характерно само за големите дарования. За кратко време той записа над 40 песни, като някои от тях станаха много популярни: „ Русан на Руска думаше”, „Диляна мома хубава”, „Чолак Неделчо войвода”, „Янка по двор ходи” и др. В първата дългосвиреща плоча на Красимир Станев са включени едни от най-хубавите му песни, които той пее с голямо майсторство и любов.Притежателите на тази плоча ще разполагат с изпълнения на един от най-изявените и популарни млади народни певци, за когото пеенето е не само професия, а и една безкрайна радост…”
Йовчо Караиванов
В ансамбъл „Загоре” започва работа на 1 септември 1983 г. като артист-солист. От 1990 до 1998 година е диригент на хоровия състав. От 1 януари 2003 г. е и репетитор на същия. С любов почитателите му слушаха „ Снощи станах сънен буден”, „Гледача ходи из село”, „Иван на Добра думаше” и мн.други.
Активно работеше и като член на жури в надпявания огранизирани в цялата страна. Получаваше много покани за гостуване в национални медии. Любимец на всички.
Печели лауреатско звание от надсвирване в Стамболово с оркестър "Орфей" през 1985 г. Носител на много наши и чужди награди. НОСИТЕЛ НА БРОНЗОВА ЛИРА НА СБМТД ГР.СОФИЯ ЗА ВЪРХОВИ ПОСТИЖЕНИЯ ПРЕЗ 1999 ГОДИНА!


08 / 02 / 2010 Добавил : dimitrinka
Четения : 42889
Източник : Димитринка Златева

Публичен коментар
Коментирай темата в нашия форум


Коментари / оценки :  
22:54:26 18 / 02 / 2010 от Evgeni (frainetto) Непрежалима загуба и тъга за един млад и талантлив НАРОДЕН ПЕВЕЦ. Краси Станев излъчваше добрина, спокойствие, топлина...топъл и кадифен глас, който те грабва...Апостол Павел казва, че "за любовта смъртта не е преграда"...Ние няма да те забравим, ще си спомняме и носим в сърцата си големия ЧОВЕК - Краси Станев и нетленния муглас. Почивай в мир!!!
15:43:05 11 / 02 / 2010 от Dobrin Koev (abvg) Въведете вашия коментар Тишина.И тръгваш.Вечност! с недопята песен, с неизказан стих, близо си не си далече, смъртта е Сън!Реквием!Триптих! Сбогом скъпи приятелю!Поклон!Добрин Коев
07:06:33 09 / 02 / 2010 от Georgieva (ogan4e) Вечна памет!
1   НОВО
 КАЛЕНДАР

RSS  Следи във FaceBook  FAQ  Info  За нас  За реклама  Приятели  onTap.bg  © 2022 Horo.bg