Кошница  •  Вход  •  English
 МУЗИКА

 ПEСНИ
  Вокални формации /8
  Певци /19
  Песни /23

 ТАНЦИ

 НОСИИ

 ЗАНАЯТИ

 ЛИЧНОСТИ
 ОБИЧАИ

 ГОЗБИ

 МИТОВЕ И ЛЕГЕНДИ

 ЗАВЕДЕНИЯ
 КЛУБОВЕ

 АНСАМБЛИ

 ФОРМАЦИИ

 ВИДЕО

 СНИМКИ
 КОНКУРСИ

 СЪБИТИЯ

 ОТЗИВИ

 ПОЗДРАВИ
 МАГАЗИН

 НОВИНИ

 ОБЯВИ

 РАБОТА
Пeсни | Певци |
Търсене     

НАДКА КАРАДЖОВА

Една от загадките на България, е родена сред многото обикновени момичета в село "Три водици", край гр. Пазарджик (в Централната част на България). Расте, заобиколена от блестящи певци и музиканти, които изпълват нейното крехко съзнание с обаянието и неповторимата красота на песните и свирните от този, изключително богат на фолклор край.
Надка Караджова е родена на 14 март 1937 година, а през 1953, благодарение на най-известният български фолклорист и незабравим композитор и диригент Филип Кутев, се докосва до своята детска и моминска мечта, стаена дълбоко в кътчетата на нейната душа. Тя става част от древното народно изкуство – еманация на духовната същност на един народ беден, но талантлив и емоционален, събрал мъдростта на времето и изпитанието. Едва 16 годишна, тя успява да блесне с таланта си и да стане една от 45-те певици, представляващи българското вокално богатство, събрано в Държавния ансамъбъл, с диригент Филип Кутев. Надка издържа на проверката на времето – неумолимо и безкомпромисно, за да служи на изкуството и хората в продължение на цели 40 години в рамките на ансамбъла. Освен хоровия репертоар, солистката събира и разработва свой личен архив – огромен, престижен, недостижим, достигащ цифрата от 350 песни.
След като се разделя с кариерата си в Държавния ансамбъл и взима участие в хоровете "Космически гласове" и "Големите гласове на България", Надка Караджова, заедно с дъщеря си Светла Караджова, основава КВАРТЕТ "СЛАВЕЙ" и тръгва с него по света, за да накара всеки свой слушател, в което и да ъгълче на планетата, да потръпне от силата на нейното изкуство и да изпита преклонение към достолепните традиции на БЪЛГАРИЯ.
За 50 годишната си творческа дейност Надка Караджова е носител на редица престижни награди и отличия като: Орден "Кирил и Методий", орден "Народна Република България", орден "Стара планина", призовете "Братислава", "Златно перо", втора награда на Би Би Си за поп музика с песента "Заблеяло ми агънце", отличията "заслужил" и "народен" артист и още много международни награди. Тя има зад гърба си над 13,500 концерта, стотици студийни записи в Българското национално радио, 27 албума, много филми, заснети от Българската национална телевизия и огромен репертоар от неповторими фолклорни шедьоври.


26 / 11 / 2007 Добавил : Horo.bg administrator
Четения : 19924
Източник : folklore-bg.com

Публичен коментар
Коментирай темата в нашия форум


Коментари / оценки :   НОВО
 КАЛЕНДАР

RSS  Следи във FaceBook  FAQ  Info  За нас  За реклама  Приятели  onTap.bg  © 2023 Horo.bg