Хоротека  • Forum  • em@il  •  Кошница  •  Вход  •  English
 МУЗИКА

 ПEСНИ

 ТАНЦИ

 НОСИИ

 ЗАНАЯТИ

 ЛИЧНОСТИ
 ОБИЧАИ
  Сезонни /14
  Семейни /24
  Трудови /2

 ГОЗБИ

 МИТОВЕ И ЛЕГЕНДИ

 ЗАВЕДЕНИЯ
 КЛУБОВЕ

 АНСАМБЛИ

 ФОРМАЦИИ

 ВИДЕО

 СНИМКИ
 КОНКУРСИ

 СЪБИТИЯ

 ОТЗИВИ

 ПОЗДРАВИ
 МАГАЗИН

 НОВИНИ

 ОБЯВИ

 РАБОТА
Обичаи |
Търсене     

ТРИФОНЦИ (СВЕТА БОГОРОДИЦА, СИМЕОНОВДЕН, ВЪЛЧИ ПРАЗНИЦИ) - 1,2,3 ФЕВРУАРИ
Това е празник в чест на вълците, които според народното вярване "се бесуват" през тези дни. За да се предпазят от вълци хората спазват много забрани: не работят нищо, жените не бива да предат, тъкат, плетат. Една от най-строгите забрани е да не се отварят ножиците, за да не се отварят челюстите на вълците. През тези дни държат нощвите захлупени също с такава цел. Не метат дворовете и не изхвърлят сметта. Някъде месят колаци, които поставят в хранилката на добитъка, да не ги нападат вълците.

В Родопите третият ден се нарича още Божа майка и се празнува най-вече от младите и бездетни жени. Ако искат да забременеят те трябва да изпекат голяма мисирена пита, да я разчупят и разнесат на съседите. Този ден (Симеон) се смята за един от най-лошите през годината. Вярва се, че ако някоя жена работи този ден, то детето, което ще роди, ще има белег. Затова и забраната за работа се спазва много строго от бременните жени.

В някои райони през тези дни гадят какво ще бъде времето и реколтата през годината. Смята се, че ако времето е хубаво на втория ден от празниците, такова ще бъде и през следващите 40 дни. Ако на този ден вали сняг на парцали, пчелите ще се реят добре. В Плевенско гадаят какво ще бъде времето през годината също както на Васильовден.

На места удрят главните, за да бягат змии и гущери.

Ако на втория ден вземеш пари, цяла година ще взимаш, ако дадеш - цяла година все ще даваш.

Църковен празник: На 2 февруари православната църква чества Сретение Господне (Зимна Богородица). Това е един от четирите празника посветени на Богородица. Този ден съвпада с четиридесетия ден от раждането на Исус, когато Богородица отива в Йерусалимския храм. Там старецът Симеон взима Исус на ръце и казва: "Ето, Тоя лежи за падане и ставане на мнозина в Израиля и за предмет на противоречия, и на сама тебе меч да прониже душата - за да открият мислите на много сърца."21 / 09 / 2007 Добавил : Ирина
Четения : 13268
Източник : www.traditions-bg.com

Публичен коментар
Коментирай темата в нашия форум


Коментари / оценки :   НОВО
 КАЛЕНДАР

RSS  Следи във FaceBook  FAQ  Info  За нас  За реклама  Приятели  Pulsator  Platnata  В Интернет  Форум© 2020 Horo.bg