Кошница  •  Вход  •  English
 МУЗИКА

 ПEСНИ

 ТАНЦИ

 НОСИИ

 ЗАНАЯТИ

 ЛИЧНОСТИ
 ОБИЧАИ
  Сезонни /14
  Семейни /24
  Трудови /2

 ГОЗБИ

 МИТОВЕ И ЛЕГЕНДИ

 ЗАВЕДЕНИЯ
 КЛУБОВЕ

 АНСАМБЛИ

 ФОРМАЦИИ

 ВИДЕО

 СНИМКИ
 КОНКУРСИ

 СЪБИТИЯ

 ОТЗИВИ

 ПОЗДРАВИ
 МАГАЗИН

 НОВИНИ

 ОБЯВИ

 РАБОТА
Обичаи |
Търсене     

СВ.ХАРАЛАМПИ (ХАРАЛАМПОВДЕН, ЧУМИНДЕН, АРАЛАНБЕЙ, ХАРАЛАНБЕЙ ) - 10 ФЕВРУАРИ
В народните представи св.Харалампи е господар на болестите и главно на чумата, затова на този ден за предпазване от болести не се работи домашна работа. Рано сутринта жените омесват и опичат пити и обреден хляб, които украсяват с кръст в средата и няколко пъпки (на чумата) около него, а по края слагат голям венец за здраве. Докато приготвят хляба някой от семейството занася мед в църквата за освещаване. С него мажат хляба и питите, прекаждат ги и ги раздават за здраве. От меда запазват и за лек през годината. На места обредния хляб, приготвен от "чисти" жени, се изнася извън селото, за да не влезе болестта в него.

В някои райони премитат внимателно цялата къща, за да "изметат болестите навън". Според народа на този ден Араланбей "араландисва" (прекадява) земята и тя вече може да се обработва. Празникът се тачи главно в Източна и Западна България.

За този ден жените правят обреден хляб с голям венец от тесто и с просфорници на четири места - в четирите посоки на света като кръстен Знак. Докато се пече хлябът, стопанката освещава в църквата паничка мед, с който маже топлата погача. После я прекадява с четири зрънца тамян, върху лемеж или керемида и разчупва на четири къса. Единия къшей оставя в дома, а другите три разнася в три къщи. вярват, че с това къщата и домочадието са предпазени от чума и всички ще бъдат здрави и радостни през годината. Та нали гръцкото „Харалампиос" значи „светнал от радост".

Църковен празник: св.Харалампи - епископ на гр.Магнезия (Тесалия). Загива мъченически за вярата си. Изобразяван е като повелител на болестта, която държи окована в девет вериги или затворена в шише.21 / 09 / 2007 Добавил : Ирина
Четения : 13968
Източник : traditions-bg.com и www.kroraina.com

Публичен коментар
Коментирай темата в нашия форум


Коментари / оценки :   НОВО
 КАЛЕНДАР

RSS  Следи във FaceBook  FAQ  Info  За нас  За реклама  Приятели  onTap.bg  © 2022 Horo.bg