Кошница  •  Вход  •  English
 МУЗИКА

 ПEСНИ

 ТАНЦИ

 НОСИИ

 ЗАНАЯТИ

 ЛИЧНОСТИ
 ОБИЧАИ
  Сезонни /14
  Семейни /24
  Трудови /2

 ГОЗБИ

 МИТОВЕ И ЛЕГЕНДИ

 ЗАВЕДЕНИЯ
 КЛУБОВЕ

 АНСАМБЛИ

 ФОРМАЦИИ

 ВИДЕО

 СНИМКИ
 КОНКУРСИ

 СЪБИТИЯ

 ОТЗИВИ

 ПОЗДРАВИ
 МАГАЗИН

 НОВИНИ

 ОБЯВИ

 РАБОТА
Обичаи |
Търсене     

СВ.ВЛАСИ (МУКОВДЕН) - 11 ФЕВРУАРИ
Празнува се в чест на впрегатния добитък (воловете). Рано сутринта на празника жените замесват тесто и опичат обредни хлябове. В Северозападна България пекат два хляба - "св.Петка" и "св.Влас". "Петка" е нашарен с кръст и пет цветя отгоре, а "Влас" - отгоре питка, около която слагат четири цветя, между всеки цвят поставят лък. Обредните хлябове се прекадяват в обора при воловете и след това раздават - първия на съседите, а вторият слагат в кърмата при воловете. Докато жените приготвят хляба и краваи, мъжете измитат оборите, изчесват воловете и ги изкарват на водопой. Преди да тръгнат за реката, домакинята изнася опечените хлябове и ги забожда на рогата на добитъка. Докато воловете пият вода, стопанинът натопява краваите в реката, разчупва ги и раздава на животните и останалите мъже, събрали се на реката, както и на всеки срещнат по пътя за вкъщи. Това се прави за здравето на воловете да не ги лови болестта "влас"(болест на червата и стомаха). При раздаване на хляба има практика хората да се ритат, бодат с глави и мукат - откъдето идва и другото име на празника - Муковден.

След водопоя, като се върне в дома, стопанинът събира цялата челяд и всички стоешком (прави) хапват от трапезата, която стопанката е сложила. Едновременно с храненето децата мучат, ритат с крака, а стопанинът благославя: „Ла се влачи влас, в дьн' Земя да се завлече, ама от нашата къща да не повлече!" „Амин!" - отговарят всички и вярват, че през цялата година хора и животни няма да боледуват.

В Северозападна България "секат влас" - замахват с брадва и в същото време мучат. На Власовден жените не предат, за да не "става влас" в очите им, не месят. Мъжете не впрягат воловете, защото се вярва, че дори "опасан в девет колана", волът се разпасва. Този празник се тачи и от овчарите - да не се раждат овце с груба вълна. В Централна България се празнува и за нивите - да няма празни класове.

Църковен празник: Свщмчк Власи Севастийски, посечен през 312 г.


21 / 09 / 2007 Добавил : Ирина
Четения : 16855
Източник : www.traditions-bg.com

Публичен коментар
Коментирай темата в нашия форум


Коментари / оценки :   НОВО
 КАЛЕНДАР

RSS  Следи във FaceBook  FAQ  Info  За нас  За реклама  Приятели  onTap.bg  © 2022 Horo.bg