Домейнът се ПРОДАВА !!!
The domain is FOR SALE !!!
+359 888 50 50 45
borisdebouwer@gmail.com

  Кошница  •  Вход  •  English
 МУЗИКА

 ПEСНИ

 ТАНЦИ

 НОСИИ

 ЗАНАЯТИ

 ЛИЧНОСТИ
 ОБИЧАИ
  Сезонни /14
  Семейни /24
  Трудови /2

 ГОЗБИ

 МИТОВЕ И ЛЕГЕНДИ

 ЗАВЕДЕНИЯ
 КЛУБОВЕ

 АНСАМБЛИ

 ФОРМАЦИИ

 ВИДЕО

 СНИМКИ
 КОНКУРСИ

 СЪБИТИЯ

 ОТЗИВИ

 ПОЗДРАВИ
 МАГАЗИН

 НОВИНИ

 ОБЯВИ

 РАБОТА
Обичаи | Семейни |
Търсене     

СВ. АНА
Празникът Анино зачатие се пада в най-малкия ден и най-дългата нощ в годината – 22 декември по нов стил или 9 декември по стар стил. От този ден в църквите запяват за Рождество Христово. “От тогава вече замирисва на Коледа”, казва остроумно народа.
В нашия народ освен другите обичаи и вярвания има и следните: момите спят в една тава с оръст пшеница, като слагат и вишневи и ябълкови клончета във вода. Всичко това се държи в стаята, където живеят, за да е на топло. Ако посятата пшеница поникне и се раззелени или ако клончетата цъфнат, това означава, че момата, която ги е посяла или посадила, ще се ожени за добър и работен момък.
В някои села внимават кой пръв ще постъпи на този ден дома: ако посетителят е лош човек – лошо ще е през годината за този дом, ако го знаят като добър – добре ще е.
На Св. Ана магьосниците правят магии за обиране на малкото от кравите и овцете.
Повечето от обичаите на този ден стават и в други днипрез коледните пости, главно на Андреевден, Св. Варвара, Игнажден и Бъдни вечер. Всички тия обичаи са най-обикновени гадания с новогодишен смисъл още от най-старо време. Тяхната свързаност с деня на св. Ана, с Анино зачатие се дължи именно на смисъла, който се крие в понятието “зачатие”. “Зачатие” означава начало изобщо. Народът го осмисля не само както е същинското положение зачатие у св. Ана, а и като зачатие на новата година, начало на щстието в женитбата или начало на щастието в дома.


26 / 11 / 2007 Добавил : Horo.bg administrator
Четения : 27312
Източник : folklore-bg.com

Публичен коментар
Коментирай темата в нашия форум


Коментари / оценки :   НОВО
 КАЛЕНДАР

RSS  Следи във FaceBook  FAQ  Info  За нас  За реклама  Приятели  onTap.bg  © 2024 Horo.bg