Хоротека  • Forum  • em@il  •  Кошница  •  Вход  •  English
 МУЗИКА

 ПEСНИ

 ТАНЦИ

 НОСИИ

 ЗАНАЯТИ

 ЛИЧНОСТИ
 ОБИЧАИ

 ГОЗБИ

 МИТОВЕ И ЛЕГЕНДИ

 ЗАВЕДЕНИЯ
 КЛУБОВЕ

 АНСАМБЛИ

 ФОРМАЦИИ

 ВИДЕО

 СНИМКИ
 КОНКУРСИ

 СЪБИТИЯ

 ОТЗИВИ

 ПОЗДРАВИ
 МАГАЗИН

 НОВИНИ

 ОБЯВИ

 РАБОТА
Гозби |
Търсене     

ПЕЧЕНО ПРАСЕНЦЕ



Продукти:
1 младо прасенце (около 6 кг), 300 г масло или мас, 1 лимон, червен пипер, черен пипер, сол. За плънката: 300 г ориз, 100 г стафиди, 5-6 супени лъжици мазнина, 1 връзка магданоз, 1 глава лук, 1 чаена лъжичка канела, черен пипер, сол.

Приготвяне:
Прасенцето се измива добре и се подсушава. Отвътре се поръсва със сол и черен пипер, а отвън се натрива с разрязания на две лимон, поръсва се с червен пипер и се намазва с разтопена мазнина. Оставя се да престои половин час.
В това време се приготвя плънката. Ситно нарязаният лук се запържва, прибавя се оризът и също се запържва. Слагат се стафидите, ситно нарязаният магданоз, канелата, черен пипер и сол на вкус. Сместа се залива с 2 чаени чаши гореща вода и се оставя на тих огън, докато оризът попие течността.
Прасенцето се напълва с плънката и отворът се зашива. Слага се в тава, ушите и опашката се увиват с намаслена хартия, за да не прегорят, а краката се подвиват навътре. В тавата се налива малко гореща вода и прасенцето се пече, като на всеки 15 минути се маже с мазнина. Щом се опече от едната страна, се обръща, за да се зачерви и от другата.
Опеченото прасенце се изважда, освобождава се от конците и се нарязва. Сосът от печенето се разрежда с 1 чаша вино и малко лимонов сок. Към всяка порция месо се слага по малко от плънката и се полива със соса.


02 / 11 / 2010 Добавил : Horo.bg administrator
Четения : 13659
Източник : Българска национална кухня

Публичен коментар
Коментирай темата в нашия форум


Коментари / оценки :  
17:11:08 01 / 12 / 2011 от ivan_sofia (ivan_sofia) :) Скоро търсихме прасенце (искахме да не е замразявано), след много ходене по мъките открихме ето това : http://ekoferma.info/ http://ekoferma.com/ като го пекнахме се получи идеално, щото на два пъти се случи, като го изпечеш и вместо месце, има нещо подобно на желе ! :(( От порода ли е, с нещо гадно ли са го хранили незнам, но това си беше перфектно ;))
1  

 за реклама

 НОВО
НАВОДНЕНИЕ в БАКЬОВО и БАТУЛИЯ

 КАЛЕНДАР

RSS  Следи във FaceBook  FAQ  Info  За нас  За реклама  Приятели  Pulsator  Platnata  В Интернет  Форум© 2014 Horo.bg