Кошница  •  Вход  •  English
 МУЗИКА

 ПEСНИ

 ТАНЦИ

 НОСИИ

 ЗАНАЯТИ

 ЛИЧНОСТИ
 ОБИЧАИ

 ГОЗБИ

 МИТОВЕ И ЛЕГЕНДИ

 ЗАВЕДЕНИЯ
 КЛУБОВЕ

 АНСАМБЛИ

 ФОРМАЦИИ

 ВИДЕО

 СНИМКИ
 КОНКУРСИ

 СЪБИТИЯ

 ОТЗИВИ

 ПОЗДРАВИ
 МАГАЗИН

 НОВИНИ

 ОБЯВИ

 РАБОТА
КЛАСИЦИТЕ НА БЪЛГАРСКИЯ ТАНЦ - 14-ти май 2009
Търсене     

Отзив 1 / 1
КЛАСИЦИТЕ НА БЪЛГАРСКИЯ ТАНЦ - 14-ти май 2009


Чанове ООД и Хоро БГ ЕООД представиха на 14 май 2009 г. втория спектакъл от поредицата «Класиците на българския танц», под режисурата на Андрей Баташов, като част от 14ти Салон на изкуствата. Зала 1 на НДК стана свидетел на най-добрите сценични композиции от репертоара на ТРАКИЯ (Пловдив), СЕВЕРНЯШКИ АНСАМБЪЛ (Плевен), Ансамбъл СЛИВЕН, Ансамбъл ПАЗАРДЖИК.
Спектакълът е втори по ред и очакванията към него не бяха малки. Поне моите. Все пак миналогодишният спектакъл ме остави без звук и земя под краката, а след това взе Специалната награда на Салона на изкуствата и автоматично поставя очакванията ми на едно съвсем различно ниво. Месеци преди спектакъла се питах дали ще има нещо, което да ме изненада... Чудех се дали е възможно...
Спрях да си задавам този въпрос миг преди да излезнат танцьорите от Северняшки ансамбъл на сцената, когато космически звук от гайди изпълни залата. Само това ми беше достатъчно, за да забравя тежкия ден и да се пренеса в друг свят. Вълшебен свят.
Декорите отново бяха от светлина, изкусно подбрани и допълващи общото усещане за приказност и пъстрота.
Спектакълът продължи абсолютно недостатъчно дълго – почти два часа. А като за «веднъж в годината» два часа са си направо нищожни. Исках още поне три часа да танцуват.
Нямам право да сравнявам ансамблите помежду им и да ги оценявам, нито от позицията на зрител, нито от позицията на танцьор-любител, но ще си изкривя душата ако не спомена, че ансамбъл ТРАКИЯ бяха блестящи: обвити в магия, вълшебни, ефирни, невероятни, неповторими...
Гледаш спектакъла и ти идва да хукнеш на сцената, за да се увериш, че тези хора са истински. Искаш да ги пипнеш, но те е страх да не изчезнат. Усещането остава трайно и осезамемо и след края на спектакъла. Излизаш навън и из главата ти се сменят танц след танц, а ти се чудиш как ли изглеждат танцьорите «на живо», дали ще ги познаеш, ако ги видиш. А отговорът идва сам – ще ги познаеш, ако ги погледнеш в краката, защото те и «на живо» не стъпват по земята.
Това са същите хора-пеперуди, за които ви разказвах и миналата година...
За тях ще ви разкажа и догодина по това време...


21 / 05 / 2009 Добавил : Horo.bg administrator
Четения : 9019
Източник : Даниела Соколова - Дачи
  
Публичен коментар
Коментирай темата в нашия форум


Коментари / оценки :   НОВО
 КАЛЕНДАР

RSS  Следи във FaceBook  FAQ  Info  За нас  За реклама  Приятели  onTap.bg  © 2023 Horo.bg