Хоротека  • Forum  • em@il  •  Кошница  •  Вход  •  English
 МУЗИКА

 ПEСНИ

 ТАНЦИ

 НОСИИ

 ЗАНАЯТИ

 ЛИЧНОСТИ
 ОБИЧАИ

 ГОЗБИ

 МИТОВЕ И ЛЕГЕНДИ

 ЗАВЕДЕНИЯ
 КЛУБОВЕ

 АНСАМБЛИ

 ФОРМАЦИИ

 ВИДЕО

 СНИМКИ
 КОНКУРСИ

 СЪБИТИЯ

 ОТЗИВИ
  DVD Самоучител-01 /14
  За ансамблите /7
  За конкурсите /2
  КЛУБ на ХОРОТО /8
  Празник на Хорото /5

 ПОЗДРАВИ
 МАГАЗИН

 НОВИНИ

 ОБЯВИ

 РАБОТА
ОТЗИВИ |
Търсене     

ГОЛЕМИЯТ ЧАНОВСКИ КУПОН - КУПОНЪТ НА ИЗНЕНАДИТЕ

Пред Паметника на свободата в град Русе
Пред Паметника на свободата в град Русе
Купонът на изненадите! Така бих нарекъл с две думи това, което се случи в Русе на 17 Октомври! Естествено че става въпрос за "Големият Чановски Купон" Е, това се казва организация, гостоприемство и веселие! Благодарим Ви приятели от Русе! Нищо не лиспваше за доброто и приповдигнато насторение на абсолютно всички!

Съботното време се беше смрачило и искаше да постави на изпитание изпълнението на Програмата, която Венци (нашият домакин) бе съставил. Ами да ви кажа, че не успя да ни спре нито вятърът, нито ситния дъждец! На хората, които минаваха случайно през центъра на Русе по обед има стана ясно, че ще се случва нещо този ден. Направихме си няколко паметни снимки..пред паметника на Свободата, Доходното Здание, Съдебната палата и сред глъч, и смях някой поведе Хорото... Нищо, че няма музика - ние си пяхме нашето си.. Представете си 60-тина човека играят и пеят акапелно "Назад, Назад моме Калино" на две партии - мъжка и женска, и то пред Съдебната Палата. "Тези са омагьосани" - сигурно си е помислил някой случаен минувач. Да ! ОМАГЬОСАНИ СМЕ ! Омагьосани сме от това, което ни е събрало - любовта към българските народни танци, желанието да се повеселим с добри приятели и да намерим нови !

Студеното време и ветреца не попречиха да се повозим и на лодката Рожен, да минем под Дунав Мост, да се "сгреем" от щедростта на екипажа, и така неусетно да мине цял час по поречието на не толкова "синия" и "тих бял Дунав". И понеже без хоро не може, то се изви и на борда на Рожен ! А като се върнахме обратно на Речна гара, "Ааааааххххх!!!! Изненадааа" - огромна погача, за добре дошли обратно. То само погача да беше, ами и гарнирана с шарена солчица, та да стане приказно ! Е, казвам ви, такова посрещане не сме си и помисляли, че ще има! Това определно беше първата голяма изнедада, благодарение на домакините ни, които я спретнали в последния момент.

Последва така чаканата обща репетиция в салона на механотехникума - тази зала според мен, толкова хора не е "виждала". Даже не дочакахме разгрявката, ами направо развъртяхме пет - шест хорца за всеки случай. Нямаше нито миг суетене - всички се хванахме, а водачите подвикваха - първи вариант, втори вариант...
Така, с приповдигнато настроение започна общата репетиция с членовете на Клуб Чанове - Русе. Не се разминахме с хубави хора и този път, които да накарат пода да се тресе, мощното подвикване да кара въздуха да трепти и да ни зарежда с енергия. "По-ситно, по ситно, по-бързо, по-бързо.." си мислех, докато ритъма на Граовското хоро забързваше безмилостно.
И тук имаше изненади - естествено ! Не може то така гостите да не покажат Ръката на 4 такта и половина, която са научили наскоро, а съвсем ей така и специалният вариант на Дунавското хоро - за удоволствие на домакините !

За механата ли да кажа..?!
Тя бе точно подходяща за събитието. Това, което се случи вечерта в Събота не може да се събере в няколко реда, но може да се опише с две думи, или както някога певеца би изпял: "Не ми било хоро мамо, най ми било Голямо Чановско!" :) Много приятели, много усмивки, много насторение, много хорА, много наздравици, много поздарви, много погледи вперени в поредното показно на Коце, Миленка, Венци и Севдалин как се танцува от сърце и душа! И все пак..имаше място за още изненади... Така неусетно в механата влязоха двамина музикнанти - единия надул гайда, другия нарамил тъпан! Изпълнението на живо на гайда и тъпан..мога да ви кажа приятели е нещо, което пълни душата на човек, зарежда го и кара сърцето му да подскача, да лудува. Е, може ли да имаш гайда и тъпан и да не изиграеш едно ситно Шопско хоро край Дунава?! А като гарнитура Венци ни зарадва с професионлано изпълнение на дудуче акомпанирайки на музикантите.

След тежка вечер и приповдигнато настроение, на сутринта в Неделя ( разбирайте по обед) имахме поредното съвместно мероприятие - което ще оставя забулено в згадка освен за присъстващите на него, и само ще спомена, че ни подейства ободряващо, засищащо и определено затвърди мнението, че оргнаизацията е повече от перфектна и оригинална!

Добре ободрени се насочихме към културно-масовата част на престоя ни в Русе. Видяхме красотата на природата и забележителностите, които определно заслужаваха внимание - скалните манастири в Поломието ( Бесарбовски и Ивановски) Двадесетина коли в керван пътуваха към следващата и следващата, и следващата дестинация от маршрута ни.. Никой не каза - Тръгваме си! На никой не му се и тръгваше..

Благодарим ви приятели от Русе! Специално на Венцеслав Неделчев, на неговата съпруга Соня, на Диди, на Цеко, на Свилен, на Светльо, на Коце, на Миленка, на Севдо, и на всички чиито имена пропускам, за това,че ни накарахте да се чустваме като у дома си, да се забавляваме истински, и да искаме да се видим пак. Програмата наистина беше изпълнена на макс, че и отгоре! На гидовете специални благодарности, че не ни оставихте да се лутаме из улиците на Русе и да създадем хаос в движението. Остават хубавите спомени и тепърва ще се разказва за "Големият Чановски Купон в Русе"!

Автор: Илия Партенов


25 / 10 / 2009 Добавил : Костадин Господинов
Четения : 11212
Източник : www.chanove.com

Публичен коментар
Коментирай темата в нашия форум


Коментари / оценки :   НОВО
 КАЛЕНДАР

RSS  Следи във FaceBook  FAQ  Info  За нас  За реклама  Приятели  Pulsator  Platnata  В Интернет  Форум© 2020 Horo.bg