Хоротека  • Forum  • em@il  •  Кошница  •  Вход  •  English
 МУЗИКА

 ПEСНИ

 ТАНЦИ

 НОСИИ

 ЗАНАЯТИ

 ЛИЧНОСТИ
 ОБИЧАИ
  Сезонни /14
  Семейни /24
  Трудови /2

 ГОЗБИ

 МИТОВЕ И ЛЕГЕНДИ

 ЗАВЕДЕНИЯ
 КЛУБОВЕ

 АНСАМБЛИ

 ФОРМАЦИИ

 ВИДЕО

 СНИМКИ
 КОНКУРСИ

 СЪБИТИЯ

 ОТЗИВИ

 ПОЗДРАВИ
 МАГАЗИН

 НОВИНИ

 ОБЯВИ

 РАБОТА
Обичаи |
Търсене     

СВЕТИ ВРАЧ - 1 ЮЛИ
Свети Врач е народен празник на всички лечители, врачки, баячки и билкари. Свързан е с вярата в светите лечители Кузма и Дамян. На този ден жените не работят, за да не се разболее човек от семейството или домашните животни. Всички врачки и баячки изнасят набраните на Еньовден билки и ги сортират коя билка за коя болест се употребява.

Вечерта срещу празника болни, недъгави и слепи хора отиват да преспят в църквата или параклиса, посветен на светците. Често се правят курбани.

Това е денят на християнските светии Козма и Дамян се смята за „тежък" празник и на него не трябва да се работи, за да не болеят хората. Почитат в този ден народните лечители - врачки, баячки и чекръкчии. Колят курбани за Здраве, а болните посещават лечебни извори, като непременно нишан от своите дрехи оставят на близкото „гиздило", за да остане там завинаги болестта. А хората и предание разправят:

"Много, много отдавна боговете ходели по земята наред с човеците, по нашите земи течала голяма река. Тя разделяла полето от балкана и пазела хората от Злите сили оттатък планината. А на баира, зад завоя на реката, под едно вековно дърва в малка къщичка живеел белобрад старей със своята дъщеря. Топ можел да говори с птиците и животни-те, знаел тайните на всички билки и умеел да лекува. Затова хората го обичали и почитали като бог. Не минавал ден без някой да прекрачи прага му и да занесе дарове, плодове и храна. всички в този край били здрави, весели, живеели щастливо и дълголетно. Но стопанинът на подземното царство, който държал заключени душите на мъртвите, се разсърдил, че изпращаната от него на Земята старица Смърт често се връщала с празни ръце. Беловласият старей и неговата дъщеря лекували хората и те вече не умирали толкова често. Царят изпратил вестоносци, които занесли богати дарове на стареца, за да спре да лекува хората, „иначе зле ще си изпатиш!" - предупредили вестоносците. Но старецът не преклонил глава, върнал щедрите царски дарове и твърдо зая-вил, че се е обрекъл да помага на хората. Разгневил се страшно господарят на подземното царство и изпратил зла магьосница да накаже добрия лечител. Духнали силни ветрове, лумнали страшни огньове. извила се люта вихрушка край реката, която изпепелила къщичката на хълма. в пламъците на огнената стихия старецът-лечител с бащина обич обвил с ръце любимата си дъщеря, За да я предпази от злите сили. Но магьосницата го превърнала в змия, а дъщеря му - в чудна чаша. Така прегърнати баща и дъщеря били вкаменени за вечни времена.

Така останали и до днес, превърнати от Бог в символ на неизпепелената сила на медицината.

Църковен празник: Християнски култ към двамата братя лечители, чието житие е изпълнено с много чудотворства, свързани с изцелението на глухота, слепота и др. Известни са и като Св.Безсребреници, тъй като не вземали никакво възнаграждение.21 / 09 / 2007 Добавил : Ирина
Четения : 10667
Източник : traditions-bg.com и www.kroraina.com

Публичен коментар
Коментирай темата в нашия форум


Коментари / оценки :   НОВО
 КАЛЕНДАР

RSS  Следи във FaceBook  FAQ  Info  За нас  За реклама  Приятели  Pulsator  Platnata  В Интернет  Форум© 2020 Horo.bg