Домейнът се ПРОДАВА !!!
The domain is FOR SALE !!!
+359 888 50 50 45
borisdebouwer@gmail.com

  Кошница  •  Вход  •  English
 МУЗИКА

 ПEСНИ

 ТАНЦИ

 НОСИИ

 ЗАНАЯТИ

 ЛИЧНОСТИ
 ОБИЧАИ
  Сезонни /14
  Семейни /24
  Трудови /2

 ГОЗБИ

 МИТОВЕ И ЛЕГЕНДИ

 ЗАВЕДЕНИЯ
 КЛУБОВЕ

 АНСАМБЛИ

 ФОРМАЦИИ

 ВИДЕО

 СНИМКИ
 КОНКУРСИ

 СЪБИТИЯ

 ОТЗИВИ

 ПОЗДРАВИ
 МАГАЗИН

 НОВИНИ

 ОБЯВИ

 РАБОТА
Обичаи |
Търсене     

МАКАВЕЙ (МАКАВЕЕВИ ДНИ) - 1 - 12 АВГУСТ
Това е първият от дванадесетте Макавееви дни. Всеки един от тези дни се нарича на месец от годината, като се започва от септември гадаят за времето през годината. Вярва се, че каквото е времето на даден ден, такова ще бъде и през наречения му месец.

В Северозападна България има обичай на този ден всички зетьове да се събират в къщата на тъста си. След гощавката, най-старият зет подгонва по-младите в двора и ги бие. Това се прави, за да са плодовити овцете, кравите, кобилите. На места този ден се нарича Егус и се празнува в чест на огъня и вълка. Според народното вярване, който работи на празника или къщата му ще изгори или вълк ще изяде някое от животните му.

Цикълът народни празници „Макавеите" продължава 12 дни - от 1 до 12 август. Първият ден - Егус се празнува най-много от жените, за да не им се „ядат" пръстите, когато предат прежда. На този ден в някои селища тъстът събира своите зетьове на празнична трапеза, като след гощавката ги тупа по гърба с толум, пълен с въздух. Зетьовете се пръскат из двора и с викове обхождат всички кътчета, за да донесат здраве и плодовитост на добитъка. Който работи тоя ден, народното вярване предрича, че огън ще изгори къщата му или вълк ще изяде негов добитък. Макавеите са свързани с фолклорната метеорология. Старите българи наричали дните от 1 до 12 август на месеците през годината, като първият ден е за месец септември, вторият за октомври, третият - за ноември и т. н. до 12-тия, който е отново за август, но... следващата година. Така разбирали какво ще е времето за цяла година напред, проследявайки тези 12 дни.

Църковен празник: Св. седем мъченици братя Макавеи. Майка им е Соломония, а баща (учител) Елеазар. Загиват за вярата си по времето на сирийското господство над еврейския народ.21 / 09 / 2007 Добавил : Ирина
Четения : 14580
Източник : traditions-bg.com и www.kroraina.com

Публичен коментар
Коментирай темата в нашия форум


Коментари / оценки :   НОВО
 КАЛЕНДАР

RSS  Следи във FaceBook  FAQ  Info  За нас  За реклама  Приятели  onTap.bg  © 2024 Horo.bg