Хоротека  • Forum  • em@il  •  Кошница  •  Вход  •  English
 МУЗИКА

 ПEСНИ

 ТАНЦИ
  Добруджанска обл. /19
      Бръсни цървул /0
      Варненско хоро /2
      Дьортаяк /1
      Изхвърли кондак /0
      Ляса /1
      Опас /0
      Повлекана /1
      Ръка /4
      Ръченица /2
      Сборенка /3
      Ситна ляса /0
      Талима /0
      Тропанка /1
  Пиринска област /31
  Родопска област /7
  Северняшка област /45
  Странджанска обл. /22
  Сценични танци /0
  Тракийска област /29
  Чужди танци /3
  Шопска област /31

 НОСИИ

 ЗАНАЯТИ

 ЛИЧНОСТИ
 ОБИЧАИ

 ГОЗБИ

 МИТОВЕ И ЛЕГЕНДИ

 ЗАВЕДЕНИЯ
 КЛУБОВЕ

 АНСАМБЛИ

 ФОРМАЦИИ

 ВИДЕО

 СНИМКИ
 КОНКУРСИ

 СЪБИТИЯ

 ОТЗИВИ

 ПОЗДРАВИ
 МАГАЗИН

 НОВИНИ

 ОБЯВИ

 РАБОТА
Танци | Добруджанска обл. |
Търсене     

ДОБРУДЖАНСКА ЕТНОГРАФСКА ОБЛАСТ


Добруджанската етнографска област се простира в североизточната част на България, като от север граничи с река Дунав, на запад със Северняшката етнографска област, на юг с Лудогорието (Разградско) и на изток с Черно море.      
Всеизвестен факт е, че Добруджа е житницата на България - неслучайно се е появила и народната мъдрост „Никой не е по-голям от хляба”. Основният поминък в областта е земеделието, като по време на жътвата са пристигали гурбетчии от различни краища на страната, за да изкарат прехраната си. В края на 19-ти век в Добруджа се преселват големи групи от Тракия и района на Стара планина, което е довело до сливане на елементи от различните фолклорни области.

Типична за добруджанския стил е играта на тялото и раменете -
както при жените, така и при мъжете тялото е свободно. Добруджанецът танцува приклекнал или приседнал, наклонен най-често назад. Акцентите в движенията са насочени главно надолу към земята, което показва и основния стилен белег на добруджанския танц – връзката му със земята. В Добруджа голямо участие в танца взимат ръцете със специфична пластична линия - ясно изразена както в мъжките, така и в женските танци.            
Добруджанецът танцува със сигурна и уверена стъпка - много от движенията имитират детайли от ежедневния му труд. Най-разпространени са смесените хора, на които се залавят и жени, и мъже. В повечето добруджански танци темпото в началото на мелодията е бавно, като постепенно забързва до умерено.

Добруджанската музика изобилства от неравноделни метруми и хороводни мелодии. В тази етнографска област ръченицата е наричана „Добруджански ръченик” - играе се от мъжете плавно, с грациозни движения.     

Характерни инструменти за Добруджанската етнографска област са кавалът, гъдулката и гайдата. Кавалджийските мелодии са типични за източните части, гъдулката е разпространена в крайдунавските селища, а на гайда се свири из цялата област. По-специфичен инструмент е хармониката, която навлиза в музикалната практика на областта доста преди акордеона.

Много типичен инструментален състав за Добруджа е т.нар. "добруджанска тройка", съставена от: хармоника, джура гайда и гъдулка.

Популярни танци: ръченик, сборенка, ръка, тропанка, черкезката, данец, опас и др.       

Популярни песни: „Изгряла е месечинка”, „Хваленото булченце”, „Есен се заесенява”, „Я подай ми, Донке ле, тамбурата”, „Слънчице мило мамино”, „Лале ли си, зюмбюл ли си”, „Ряка тече”, „Свирчица свири по поле” и др.       

Популярни
 изпълнители са: Верка Сидерова, Соня Кънчева, Данислав Кехайов, Иван Георгиев, Галина Дормушлийска, Калина Вълчева и др.

 11 / 09 / 2007 Добавил : Horo.bg administrator
Четения : 50334
Източник : Borislav

Публичен коментар
Коментирай темата в нашия форум


Коментари / оценки :  
05:39:20 09 / 12 / 2009 от Aleksandar (aik2009) Бих искал да добавя че един и единствен изпълнител на хармоника в Добруджа е г-н Стефан Георгиев дългогодишен солист и музикант в Ансамбъл "Добруджа"
23:42:42 14 / 10 / 2007 от Evgeni (frainetto) Информацията за добруджанската област е изчерпателна. Имам една забележка - Данислав Кехайов (от Несебър) не е представител на тази фолклорна област. Колкото и да има общи черти между добруджанския и тракийския стил, Кехайов си остава един типичен представител на тракийската област, възпитаник на Йовчо Караиванов. Позволявам си да допълня списъка с изпълнителите - Анастасия Костова, Васила Вълчева (с. Калипетрово)
1   НОВО
Весели празници!
Весели празници Ви пожелава фолклорен ансамбъл
"БЪЛГАРСКИ РИТМИ" през 2016
2016 година за фолклорен ансамбъл "Китка" към
 КАЛЕНДАР

RSS  Следи във FaceBook  FAQ  Info  За нас  За реклама  Приятели  Pulsator  Platnata  В Интернет  Форум© 2017 Horo.bg