Домейнът се ПРОДАВА !!!
The domain is FOR SALE !!!
+359 888 50 50 45
borisdebouwer@gmail.com

  Кошница  •  Вход  •  English
 МУЗИКА

 ПEСНИ

 ТАНЦИ
  Добруджанска обл. /19
      Бръсни цървул /0
      Варненско хоро /2
      Дьортаяк /1
      Изхвърли кондак /0
      Ляса /1
      Опас /0
      Повлекана /1
      Ръка /4
      Ръченица /2
      Сборенка /3
      Ситна ляса /0
      Талима /0
      Тропанка /1
  Пиринска област /31
  Родопска област /7
  Северняшка област /45
  Странджанска обл. /22
  Сценични танци /0
  Тракийска област /29
  Чужди танци /3
  Шопска област /31

 НОСИИ

 ЗАНАЯТИ

 ЛИЧНОСТИ
 ОБИЧАИ

 ГОЗБИ

 МИТОВЕ И ЛЕГЕНДИ

 ЗАВЕДЕНИЯ
 КЛУБОВЕ

 АНСАМБЛИ

 ФОРМАЦИИ

 ВИДЕО

 СНИМКИ
 КОНКУРСИ

 СЪБИТИЯ

 ОТЗИВИ

 ПОЗДРАВИ
 МАГАЗИН

 НОВИНИ

 ОБЯВИ

 РАБОТА
Танци | Добруджанска обл. | Ръченица |
Търсене     

ДОБРУДЖАНСКИ РЪЧЕНИК
Вид български народен танц. Играе се в 7/16 такт само от мъже. Участниците в него правят едни и същи движения, без да се залавят помежду си. Свободните ръце вземат дейно участие в играта при логичното и емоционалното оправдано отреагиране на движенията с главата и тялото. Създават се чудни координации, които будят изключително възхищение у всеки зрител. Движенията в ръченика са свързани с ежедневието на добружанеца, за това в тях са вплетени моменти и от трудовия живот, като носене на чувал, завързване на сноп, набиване на шината на коляното, колене на прасето, навиване на навоите, косене, сеене и др. Всички тези моменти обаче са предадени с много чувство за мярка и с непрекъсната непринудена танцовалност. Майсторското изпълнение на ръченик не се отдава на всеки, за това в нвго се включват много малко изпълнители. Ръченикът се играе обикновенно на закрито при съпровод на народни инструменти или на хармоника. Ръченика се изпълнява в умерено темпо. но с много настроение и мъжество. Играта незапочва изведнъж. Участниците се нареждат в редица близо един до друг и започват постепенно да се поклащат или да пристъпват в ритъма на мелодията.
По дадена команда от първия всички тръгват с някакво по-спокойно движение един след друг. Първият води редицата в кръг. Изведнъж водачът дава команда и играчите изпълняват някакво по-сложно движение на място. След това редицата наново продължава придвижването един след друг по кръга, с някакво друго "спокойно" движение. Нова команда и следва още по-виртуозно движение на място и т.н. все в същия ред на успокояване и развихряне изведнъж. Командите на водача обикновенно са провиквания, като "и-лю-лю-лю" и други подобни типични добруджански възгласи. Изпълнителите предварително знаят реда на фигурите и провикването само подсказва, че трябва да се започне новото движение. Освен в кръг придвижването понякога се извършва в редица напред. Всички движения се изпълняват в чувствително приседнало положение. Във всяко село играят ръченика по своему, с променени или съвсем различни движения. Навсякъде обаче го изпълняват с типичната за добруджанеца пластика, със сдържано кършене на снагата, с гъвкава раздвиженост в рамената.


26 / 11 / 2007 Добавил : Horo.bg administrator
Четения : 155851
Източник : folklore-bg.com

Публичен коментар
Коментирай темата в нашия форум


Коментари / оценки :  
18:18:40 26 / 02 / 2011 от георги (gosho1) При изпълнение на мъжки, добруджански ръченик ръководителят дава команда като"асега" а не "и-лю-лю-лю", това го викат жените при командата!
15:20:46 04 / 03 / 2010 от vilian (vilne) Може би най-темпераментния добруджански танц. Много от професионалистите обаче, го играят според техните виждания и в много случаи с неправилна "стойка".Добруджанеца танцува силно приклекнал, близо до земята която го храни, с "напрежение в кръста" и забележете със СЪБРАНИ КОЛЕНЕ във всичките движения на танца. Без да си натрапвам мнението, много ансамбли не спазват този стил. Дори "Българе", които много харесвам, играят ръченика и другите добруджански танци с разтворени колене, което изопачава автентичното в танца.
16:23:20 04 / 02 / 2008 от Horo.bg administrator (horoadmin) положителен вот Proba
1   НОВО
 КАЛЕНДАР

RSS  Следи във FaceBook  FAQ  Info  За нас  За реклама  Приятели  onTap.bg  © 2024 Horo.bg