КАПАМА ПО БАНСКИ
Продукти: кисело зеле свински пържоли - според хората 1 пиле 400 г ориз 300 г кървавица 100 г сланина 2 глави червено свекло (може и мариновано) дафинов лист няколко зърна черен пипер семена от копър
Приготвяне: Няколко от листата на зелето запазваш цели,за да покриеш после ястието. Цвеклото се нарязва на парчета,зелето се накълцва на ситно, ориза се измива много добре - до побеляване и след това се запържва до стъклено. Смесват се зелето,ориза и цвеклото и се подправят с дафинов лист,черен пипер и семена от копър. Пилето се реже на порции. На дъното на глинен гювеч се слагат няколко парчета сланина, хем да не залепва ястието,хем придава чуден аромат.Върху тях се слагат няколко листа зеле. Реди се ред зеле- ориз- цвекло,пиле,ред зеле-ориз-цвекло,кървавица,ред зеле-ориз-цвекло,пържолите(може и да се нарежат на парчета).Завършваш с ред зеле-ориз-цвекло.Отгоре завиваш с листа от зеле.Пак слагаш резени сланина. Затваряш гювеча,запечатваш го с тесто и оставяш да се пече в слаба фурна поне 6 часа.
Дано това е оня вкус от Банско,който сте опитвали!
05 / 10 / 2010 Добавил : Horo.bg administrator Четения : 15014
Публичен коментар Коментирай темата в нашия форум
Коментари / оценки : |
НОВО КАЛЕНДАР |