МАЛКА БОГОРОДИЦА - 8 СЕПТЕМВРИ
| Празнува се предимно от жените, за да са живи и здрави, да раждат леко и да им помага Богородица в беда или тежка работа. В нейна чест се меси богородична пита, която се разчупва и раздава на всички в семейството, като се оставя парче за добитъка и къщата.
В накои райони на България между Голяма Богородица и Малка Богородица жените не перат, не такат, не шият и не месят, за да са здрави децата. Някъде колят курбан - овен в нейна чест.
Срещу празника онези, които боледуват, правят зарек. Как става това? Първо се прави богородична пита, нашарена с невестинска гривна, а върху нея слепена великденска „кукла" - на две места просорясана и намазана с мед. След като се изпече, болният разчупва питата. Първия залък хвърля през комина, а втория болният изяжда, като се зарича. Например: „Лорде съм Аив, козе месо няма да туря в уста; за Болестта — медена питка, а за мен — лек и здраве!" После отлива от пръстена паница червено вино за болестта, а от останалото пипва. Старите вярват, че след това болестта си отива, но знаят, че „зарек се не нарушава до гроб!"
Църковен празник: На този ден се чества рождението на Дева Мария.
21 / 09 / 2007 Добавил : Ирина Четения : 10636 Източник : traditions-bg.com и www.kroraina.com Публичен коментар Коментирай темата в нашия форум
Коментари / оценки : |
НОВО КАЛЕНДАР |