Домейнът се ПРОДАВА !!!
The domain is FOR SALE !!!
+359 888 50 50 45
borisdebouwer@gmail.com

  Кошница  •  Вход  •  English
 МУЗИКА

 ПEСНИ

 ТАНЦИ
  Добруджанска обл. /19
      Бръсни цървул /0
      Варненско хоро /2
      Дьортаяк /1
      Изхвърли кондак /0
      Ляса /1
      Опас /0
      Повлекана /1
      Ръка /4
      Ръченица /2
      Сборенка /3
      Ситна ляса /0
      Талима /0
      Тропанка /1
  Пиринска област /31
  Родопска област /7
  Северняшка област /45
  Странджанска обл. /22
  Сценични танци /0
  Тракийска област /29
  Чужди танци /3
  Шопска област /31

 НОСИИ

 ЗАНАЯТИ

 ЛИЧНОСТИ
 ОБИЧАИ

 ГОЗБИ

 МИТОВЕ И ЛЕГЕНДИ

 ЗАВЕДЕНИЯ
 КЛУБОВЕ

 АНСАМБЛИ

 ФОРМАЦИИ

 ВИДЕО

 СНИМКИ
 КОНКУРСИ

 СЪБИТИЯ

 ОТЗИВИ

 ПОЗДРАВИ
 МАГАЗИН

 НОВИНИ

 ОБЯВИ

 РАБОТА
Танци | Добруджанска обл. |
Търсене     

ДОБРУДЖАНСКА ЕТНОГРАФСКА ОБЛАСТ


Добруджанската етнографска област се простира в североизточната част на България, като от север граничи с река Дунав, на запад със Северняшката етнографска област, на юг с Лудогорието (Разградско) и на изток с Черно море.      
Всеизвестен факт е, че Добруджа е житницата на България - неслучайно се е появила и народната мъдрост „Никой не е по-голям от хляба”. Основният поминък в областта е земеделието, като по време на жътвата са пристигали гурбетчии от различни краища на страната, за да изкарат прехраната си. В края на 19-ти век в Добруджа се преселват големи групи от Тракия и района на Стара планина, което е довело до сливане на елементи от различните фолклорни области.

Типична за добруджанския стил е играта на тялото и раменете -
както при жените, така и при мъжете тялото е свободно. Добруджанецът танцува приклекнал или приседнал, наклонен най-често назад. Акцентите в движенията са насочени главно надолу към земята, което показва и основния стилен белег на добруджанския танц – връзката му със земята. В Добруджа голямо участие в танца взимат ръцете със специфична пластична линия - ясно изразена както в мъжките, така и в женските танци.            
Добруджанецът танцува със сигурна и уверена стъпка - много от движенията имитират детайли от ежедневния му труд. Най-разпространени са смесените хора, на които се залавят и жени, и мъже. В повечето добруджански танци темпото в началото на мелодията е бавно, като постепенно забързва до умерено.

Добруджанската музика изобилства от неравноделни метруми и хороводни мелодии. В тази етнографска област ръченицата е наричана „Добруджански ръченик” - играе се от мъжете плавно, с грациозни движения.     

Характерни инструменти за Добруджанската етнографска област са кавалът, гъдулката и гайдата. Кавалджийските мелодии са типични за източните части, гъдулката е разпространена в крайдунавските селища, а на гайда се свири из цялата област. По-специфичен инструмент е хармониката, която навлиза в музикалната практика на областта доста преди акордеона.

Много типичен инструментален състав за Добруджа е т.нар. "добруджанска тройка", съставена от: хармоника, джура гайда и гъдулка.

Популярни танци: ръченик, сборенка, ръка, тропанка, черкезката, данец, опас и др.       

Популярни песни: „Изгряла е месечинка”, „Хваленото булченце”, „Есен се заесенява”, „Я подай ми, Донке ле, тамбурата”, „Слънчице мило мамино”, „Лале ли си, зюмбюл ли си”, „Ряка тече”, „Свирчица свири по поле” и др.       

Популярни
 изпълнители са: Верка Сидерова, Соня Кънчева, Данислав Кехайов, Иван Георгиев, Галина Дормушлийска, Калина Вълчева и др.

 11 / 09 / 2007 Добавил : Horo.bg administrator
Четения : 68627
Източник : Borislav

Публичен коментар
Коментирай темата в нашия форум


Коментари / оценки :  
05:39:20 09 / 12 / 2009 от Aleksandar (aik2009) Бих искал да добавя че един и единствен изпълнител на хармоника в Добруджа е г-н Стефан Георгиев дългогодишен солист и музикант в Ансамбъл "Добруджа"
23:42:42 14 / 10 / 2007 от Evgeni (frainetto) Информацията за добруджанската област е изчерпателна. Имам една забележка - Данислав Кехайов (от Несебър) не е представител на тази фолклорна област. Колкото и да има общи черти между добруджанския и тракийския стил, Кехайов си остава един типичен представител на тракийската област, възпитаник на Йовчо Караиванов. Позволявам си да допълня списъка с изпълнителите - Анастасия Костова, Васила Вълчева (с. Калипетрово)
1   НОВО
 КАЛЕНДАР

RSS  Следи във FaceBook  FAQ  Info  За нас  За реклама  Приятели  onTap.bg  © 2024 Horo.bg