Домейнът се ПРОДАВА !!!
The domain is FOR SALE !!!
+359 888 50 50 45
borisdebouwer@gmail.com

  Кошница  •  Вход  •  English
 МУЗИКА

 ПEСНИ

 ТАНЦИ

 НОСИИ

 ЗАНАЯТИ

 ЛИЧНОСТИ
 ОБИЧАИ

 ГОЗБИ

 МИТОВЕ И ЛЕГЕНДИ

 ЗАВЕДЕНИЯ
 КЛУБОВЕ

 АНСАМБЛИ
  Професионални /24
      Благоевград /2
      Бургас /2
      Варна /0
      Велико Търново /0
      Видин /1
      Несебър /1
      Пазарджик /1
      Перник /0
      Плевен /1
      Пловдив /1
      Скопие - МК /1
      Сливен /1
      Смолян /1
      София /2
      Стара Загора /2
      Ямбол /1
  Самодейни /137

 ФОРМАЦИИ

 ВИДЕО

 СНИМКИ
 КОНКУРСИ

 СЪБИТИЯ

 ОТЗИВИ

 ПОЗДРАВИ
 МАГАЗИН

 НОВИНИ

 ОБЯВИ

 РАБОТА
СЕВЕРНЯШКИ АНСАМБЪЛ - Плевен
Търсене     

СЕВЕРНЯШКИ АНСАМБЪЛ - ПЛЕВЕН

"Ако всичко във вашата страна е толкова красиво, представено в музика, пулсираща с ритъма на сърцето, танц, завладяващ очите и пленяващ душата и песен, която те грабва и издига до неподозирани висини, то тогава България несъмнено е част от Рая ! "

Мариса Самора - Франция - нейното мнение, изказано по повод изпълненията на СЕВЕРНЯШКИ АНСАМБЪЛ - ПЛЕВЕН

ЗДРАВЕЙТЕ И ДОБРЕ ДОШЛИ В МАГИЧЕСКИЯ СВЯТ НА БЪЛГАРСКИЯ ФОЛКЛОР!

Северняшкият ансамбъл за народни песни и танци, създаден през 1959 година, е един от най-популярните ансамбли, представящи българското фолклорно изкуство както в България, така и по света. От началото на своето съществуване, ансамбълът е изнесъл над 5000 концерта, представени пред повече от 2 500 000 зрители.
Програмата ни е базирана на традиционната българска фолклорна култура, адаптирана за сценично представяне. Сред тях се открояват: двугласното пеене, с изобилие от секундови дисонанси в Западна България, лиричните изразителни мелодии на пентатонична основа в Родопската област, сложната орнаментика в Тракия и много други. В Северна България (с древното име Мизия), мелодиите са в по-широк обем с разнообразна метрика и ладов строеж.
На тази основа българските композитори създават съвременната многогласна музика, в която претворяват особеността на народния фолклор. Така самобитната българска музика днес звучи както в автентичния си вид, така и в талантливото композиторско творчество, пречупена през призмата на индивидуалната музикална фантазия и дълбоко личностно преживяване.
По време на концертната ни програма, зрителите могат да се запознаят и полюбуват на над 30 уникални и стилизирани национални костюма от различни етнографски области на България. Както женските, така и мъжките носии, са ръчно изработени, богато украсени с апликации и бродерии от сърма, ширит и мъниста. Костюмите са още едно доказателство за безупречния вкус и умения на българските майстори.
През времето на своето съществуване, ансамбълът успешно представя Българското фолклорно изкуство в Франция, Испания, Италия, Швейцария, Финландия, Полша, Сирия, Мароко, Йордания, Германия, Русия, Канада, САЩ и Канарските острови; издава свой компакт диск. Българската Национална Телевизия и Българското Национално Радио нееднократно са излъчвали филми и записи, популяризирайки творческата дейност на известния Мизийски ансамбъл, радвайки многобройните му почитатели. За високия професионализъм и творчески заслуги Северняшкият ансамбъл за народни песни и танци е удостояван с многобройни отличия и награди, както Български, така и чуждестранни.
Нашите спектакли се основават на дълбокото и професионално познаване и обогатяване на Българските фолклорни традиции. Обикновено компонентите на всеки спектакъл са споени от една обща тема и сюжет, а изящните вокални и танцови изпълнения под акомпанимента на завладяващата музика неусетно и майсторски изграждат неговата тъкан: магия от музика, движение, ритъм и настроение. Отделните изграждащи елементи на спектаклите ни могат да се аранжират и сглобят по различен начин, в зависимост от изискванията към всяко отделно представление. Форматът им може да бъде адаптиран за представяне в арт-салони и галерии, клубове, църкви и катедрали, включвайки богата хорова програма, хореографски елементи и музикални изпълнения на оркестъра.
В ансамбъла участват 60 артисти – певци, музиканти и танцьори.
За контакти:
доц. Георги Христов Хинов
Директор

5800 Плевен
ул. "Дойран" 79, пощ. кутия 286
Северняшки ансамбъл за народни песни и танци "Иван Вълев"
тел. 064 / 80 26 79
e-mail: severniashki.ansambal@abv.bg


03 / 04 / 2008 Добавил : Horo.bg administrator
Четения : 46461
Източник : доц. Георги Христов Хинов

Публичен коментар
Коментирай темата в нашия форум


Коментари / оценки :  
10:52:41 04 / 04 / 2008 от an4i (an4i) Наистина са страхотни!!!Винаги ,когато ги гледам се изпълвам с гордост ,че съм българка и съм родена в този красив град!
1   НОВО
 КАЛЕНДАР

RSS  Следи във FaceBook  FAQ  Info  За нас  За реклама  Приятели  onTap.bg  © 2024 Horo.bg