Хоротека  • Forum  • em@il  •  Кошница  •  Вход  •  English
 МУЗИКА

 ПEСНИ

 ТАНЦИ

 НОСИИ

 ЗАНАЯТИ

 ЛИЧНОСТИ
 ОБИЧАИ

 ГОЗБИ

 МИТОВЕ И ЛЕГЕНДИ

 ЗАВЕДЕНИЯ
 КЛУБОВЕ

 АНСАМБЛИ

 ФОРМАЦИИ

 ВИДЕО

 СНИМКИ
 КОНКУРСИ

 СЪБИТИЯ

 ОТЗИВИ

 ПОЗДРАВИ
 МАГАЗИН

 НОВИНИ

 ОБЯВИ

 РАБОТА
Поздрави |
Търсене     

ЧЕСТИТА ПРОЛЕТ И ПОКАНА ЗА БЪЛГАРЕЕНЕ ОТ ИГРАНКА !

Здравейте, приятели!

Обръщам се към вас, защото всички вие сте показали на дело, че обичате българското – увличaте се по българските народни хора, песни, свирни и носии. Сигурен съм, че също толкова мил ви е и родният ни език и че ви боли когато чуете поредната осакатяваща и ограбваща го ненужна чуждица в него. Всички сме виновни за недомислената им употреба. Не ви ли се иска това да спре? Искате ли да участвате в изчистването на езика ни от безкрайните ненужни чужди думи? Ами хайде тогава просто всеки от нас да започне със себе си – нека да спрем да ги използваме в речта си! Знам, че това е невъзможно да стане отведнъж, но можем да започнем с такива, за които се сещаме – “мерси”, “уникално”, “експозиция”, “релакс”.
Постепенно усетът ни за “небългарственост” ще се изостри и ще започнем да ги виждаме и изчистваме от говора си все по-лесно и по-лесно. А ако въвлечем в тоя почин и познатите си, а те – техните, промяната ще настъпи лавинообразно.

Защо трябва да поддържаме българският език колкото може по-чист?
От чувство на гордост! Нашият език да не би да е по-беден от другите?
Защото на родния език се мисли и изразява много по-лесно и качествено.
Защото родният език е единият от трите основни показателя за определяне на понятието “народ” (другите два са общо землище и общо наследство). Какво ще стане с нас като народ, ако единият стълб, на който се крепи народностното ни самосъзнание, падне?

За какво са ни ненужните чужди думи? Употребата на чуждици в речта не означава, че сме много умни или начетени, а просто, че не владеем родния си език. Когато чужденците ни слушат отстрани, с учудване отбелязват, че използваме много техни думи и питат нямаме ли наши за същите неща, т.е. толкова ли е беден езикът ни. Това е срамно. Използвайки чужда дума, за която си имаме наша, правим дребно предателство. Когато се натрупат много такива, предателството вече не е дребно…

Двадесет и втора година “демокрация” подкарахме, а затриването и обезличаването ни като народ не спира, напротив – задълбочава се. Управниците ни от всички възможни партии показаха, че не ги е грижа за нищо родно. От тях няма какво да чакаме повече; ако се надяваме на тях да издадат закон за запазване на езика, писмеността и самобитното ни наследство, значи сме много наивни. Нямаме и много време – оставим ли нещата на самотек, след още двадесет години може вече да няма нищо за спасяване. Затова ви предлагам да се напънем заедно да съхраним езика си, а с това и народността си.

През вековете безчет горди българи - от царе до обикновени хора са дали толкова много за България и за това ние днес да можем да продължим да се наричаме българи. Сега е наш ред да опазим българщината. Искате ли да го направим?
Ако да, нека да изчистим собствената си реч от ненужните чуждици и да разпратим тази покана за българеене на колкото може повече българи.

Честита Първа пролет и много здраве на всички ви!

Недялко Тилев
Основател и ръководител на училище "Игранка" в град Торонто, Канада.
www.igranka.com


21 / 03 / 2011 Добавил : Horo.bg administrator
Четения : 8305
Източник : Недялко

Публичен коментар
Коментирай темата в нашия форум


Коментари / оценки :   НОВО
 КАЛЕНДАР

RSS  Следи във FaceBook  FAQ  Info  За нас  За реклама  Приятели  Pulsator  Platnata  В Интернет  Форум© 2020 Horo.bg