Хоротека  • Forum  • em@il  •  Кошница  •  Вход  •  English
 МУЗИКА

 ПEСНИ

 ТАНЦИ

 НОСИИ

 ЗАНАЯТИ

 ЛИЧНОСТИ
 ОБИЧАИ

 ГОЗБИ

 МИТОВЕ И ЛЕГЕНДИ

 ЗАВЕДЕНИЯ
 КЛУБОВЕ

 АНСАМБЛИ

 ФОРМАЦИИ

 ВИДЕО

 СНИМКИ
 КОНКУРСИ

 СЪБИТИЯ

 ОТЗИВИ

 ПОЗДРАВИ
 МАГАЗИН

 НОВИНИ

 ОБЯВИ

 РАБОТА
НОВИНИ |
Търсене     

БЕЗПЛАТЕН КУРС ПО ЗУРНИ

Гражданска група „Еремия”  Ви кани да се включите в безплатен курс, в който ще се научите да свирите на зурна.

 

Обучението се провежда в с. Марикостиново като част от проекта на "Еремия" и ЧАРР "Популяризиране и опазване на традициите на свиренето на зурна и пехливанските борби в село Марикостиново", финансиран от Фондация "Работилница за граждански инициативи" по програма "Живо наследство" с финансовата подкрепа на Фондация "Америка за България".

Целта на организираното обучение е да съхрани характерните за района на селото традиции и да ги популяризира сред по-младото население.

 

Какво представлява зурната?

 

Зурната е един от най-характерните музикални инструменти в България колоритен и специфичен, независимо дали ви допада мелодията и звученето му, веднъж ако я чуете ще я помните за цял живот.  Всъщност зурната е фолклорен инструмент, с който се свири по време на празници в Марикостиново. Това е инструмент с многовековна история, а любопитен факт е, че негов съвременен наследнике  обоят.

Уникалното в репертоара на днешните зурнаджии са свирните, съпровождащи традиционните пехливански борби, които се провеждат в селото всеки 24 май. Зурната често е от инструментите, озвучаващи популярните хора „Гинка”, „Испайче”, „Касапско хоро” и др.

 

В наши дни зурната намира приложение и в модерната музика. Известният български музикант, певец и бийтбоксър Стоян Роянов „Я-я” успешно вкара този инструмент в трио с пиано и женски вокал, за да представи испански автори, като Бизе и Мануел де Файа, в смели аранжименти и атрактивно звучение.

 

Защо именно в село Марикостиново?

 

Марикостиново е село с богато историческо минало. В землището на селото са открити археологически останки от времето на античността и средновековието. В местността "Марена" (на около 3 километра северозападно от селото) са запазени останки от антична крепост. 

Но това, което е по-важно е, че на 24 май всяка година точно там се проведжат един от най-масовите родови събори, на който под звуците на зурните и тъпаните се сближават много българи. На празника на селото всички млади момци излизат да се борят за агнето на пехливанските борби. А трудната победа е по-скоро морална, от колкото за материалните придобивки. В никакъв случай обаче обстановката и културното богатство на региона нямаше да бъде същата, ако  не бяха зурнаджиите, които свирят по цели дни и нощи по време на събора.

 

Един от най-популярните родове, които присъстват на празника на селото е този на футболиста Димитър Бербатов.

 

Защо Еремия?

 

Еремия е запазената марка на група млади хора, влюбени в българския фолклор, в цялото му многообразие и разновидности. С реализирането на проекта те желаят да повишат интереса към свиретено на зурна, характерно за региона. Целта е през 2012 г. на пехливанския събор в с. Марикостиново да има поне два пъти повече посетители от всички краища на България, които са дошли, за да чуят уникалните изпълнения на майсторите на инструмента. Освен това проектът е насочен и към населението на селото и ще ангажира местната общност с провеждането му. Ентусиазмът, с който работят, подсказва, че това няма да бъде последния им проект.

 

За повече информация и контакти:

 

Ивайло Георгиев

тел.: 0889933848

e-mail: info@eremia.bg

web: http://www.zurnite.com

facebook: http://www.facebook.com/ZURNITEnaEREMIA
23 / 02 / 2012 Добавил : Школа по български народни хорà "Еремия"
Четения : 19026
Източник : www.zurnite.com

Публичен коментар
Коментирай темата в нашия форум


Коментари / оценки :   НОВО
 КАЛЕНДАР

RSS  Следи във FaceBook  FAQ  Info  За нас  За реклама  Приятели  Pulsator  Platnata  В Интернет  Форум© 2021 Horo.bg