КОЗУНАЧЕНО АГЪНЦЕ
Продукти:
2/3 кубче прясна мая (или 1 пакетче + 1 ч.л. суха) 150 мл. хладко прясно мляко 150 гр. захар 3 яйца 50 гр. меко масло 50 гр. олио 500 – 600 гр. бяло брашно настъргната кора на един лимон ванилия “Нутела” или любим течен шоколад ситно натрошени орехи/лешници
Приготвяне: Маята се натрошава в прясното мляко и се обърква добре с 1 с.л. захар, оставя се да шупне за 10 мин. През това време яйцата се разбиват със захарта с миксер, а 500 гр. брашно се пресяват с щипка сол в голяма купа.
Маслото и олиото се смесват и разбъркват с вилица.
Когато маята е шупнала в млякото, цялата смес се изсипва към брашното, добавят се яйцата, лимоновата кора и ванилията и започва да се меси – трябва да се получи меко тесто (доста по-меко от това за хляб, но да не се “разлива”), а ако е нужно се добавят останалите 100 гр. брашно или само част от тях. Когато тестото се е събрало на топка се раздърпва леко с ръце, намазва се с част от мазнината, прегъва се и продължава да се меси. Така се прави няколко пъти, докато поеме цялата мазнина, ако преид това не сте добавили останалото брашно, но сега тестото ви се струва много меко и лепкаво, добавете по малко от него. Накрая тестото се удря поне 100 пъти в плота.
Готовото тесто се поставя в намаслена купа и се оставя да втаса на топло – при мен отне 2 часа, но зависи от температурата в стаята.
Когато тестото удвои обема си се изважда от купата. От него се отделят две малки части, колкото юмрук всяка – за глава на агънцето е едната, а от другата ще се направят крачета, уши и опашка.
Останалото тесто се разделя на две части, като всяка се разточва на правоъгълник, намазва се с “Нутела” и се поръсва с натрошените ядки. Завива се на стегнато руло, което се нарязва на парченца с ширина 1 см.
Голяма тава се застила с хартия за печене. В средата и се оформя тялото на агънцето от рулцата с шоколад, както се вижда на снимката. Отделно се поставя главата (с леко издължена форма и оченце от стафида или парченце шоколад), на която се слагат ушичките, опашката и две крачета. Идеята е цялото тестяно чудо да не опира в стените на тавата, затова е нужна най-голямата налична. Така оформеното агънце се покрива с друг лист пекарска хартия и се оставя да втаса още веднъж – аз не чаках много дълго, защото при печенето се надува допълнително.
Втасалият козунак се намазва с разбит жълтък с капка мляко и се пече на 160 градуса до готовност – зачервява се хубаво и при проверка с клечка – тя излиза суха. При мен това отне около 40 мин. но все пак трябва да се наблюдава.
Готовото агънце се оставя да изстине хубаво, преди да бъде пуснато на зелено
26 / 04 / 2011 Добавил : Horo.bg administrator Четения : 18065 Източник : Alia Публичен коментар Коментирай темата в нашия форум
Коментари / оценки : |
НОВО КАЛЕНДАР |