Домейнът се ПРОДАВА !!!
The domain is FOR SALE !!!
+359 888 50 50 45
borisdebouwer@gmail.com

  Кошница  •  Вход  •  English
 МУЗИКА

 ПEСНИ

 ТАНЦИ

 НОСИИ

 ЗАНАЯТИ

 ЛИЧНОСТИ
 ОБИЧАИ

 ГОЗБИ

 МИТОВЕ И ЛЕГЕНДИ

 ЗАВЕДЕНИЯ
 КЛУБОВЕ

 АНСАМБЛИ

 ФОРМАЦИИ

 ВИДЕО

 СНИМКИ
 КОНКУРСИ

 СЪБИТИЯ

 ОТЗИВИ

 ПОЗДРАВИ
 МАГАЗИН

 НОВИНИ

 ОБЯВИ

 РАБОТА
Гозби |
Търсене     

КОЗУНАЧЕНО АГЪНЦЕ

Продукти:

2/3 кубче прясна мая (или 1 пакетче + 1 ч.л. суха)
150 мл. хладко прясно мляко
150 гр. захар
3 яйца
50 гр. меко масло
50 гр. олио
500 – 600 гр. бяло брашно
настъргната кора на един лимон
ванилия
“Нутела” или любим течен шоколад
ситно натрошени орехи/лешници

Приготвяне:
Маята се натрошава в прясното мляко и се обърква добре с 1 с.л. захар, оставя се да шупне за 10 мин. През това време яйцата се разбиват със захарта с миксер, а 500 гр. брашно се пресяват с щипка сол в голяма купа.

Маслото и олиото се смесват и разбъркват с вилица.

Когато маята е шупнала в млякото, цялата смес се изсипва към брашното, добавят се яйцата, лимоновата кора и ванилията и започва да се меси – трябва да се получи меко тесто (доста по-меко от това за хляб, но да не се “разлива”), а ако е нужно се добавят останалите 100 гр. брашно или само част от тях. Когато тестото се е събрало на топка се раздърпва леко с ръце, намазва се с част от мазнината, прегъва се и продължава да се меси. Така се прави няколко пъти, докато поеме цялата мазнина, ако преид това не сте добавили останалото брашно, но сега тестото ви се струва много меко и лепкаво, добавете по малко от него. Накрая тестото се удря поне 100 пъти в плота.

Готовото тесто се поставя в намаслена купа и се оставя да втаса на топло – при мен отне 2 часа, но зависи от температурата в стаята.

Когато тестото удвои обема си се изважда от купата. От него се отделят две малки части, колкото юмрук всяка – за глава на агънцето е едната, а от другата ще се направят крачета, уши и опашка.

Останалото тесто се разделя на две части, като всяка се разточва на правоъгълник, намазва се с “Нутела” и се поръсва с натрошените ядки. Завива се на стегнато руло, което се нарязва на парченца с ширина 1 см.

Голяма тава се застила с хартия за печене. В средата и се оформя тялото на агънцето от рулцата с шоколад, както се вижда на снимката. Отделно се поставя главата (с леко издължена форма и оченце от стафида или парченце шоколад), на която се слагат ушичките, опашката и две крачета. Идеята е цялото тестяно чудо да не опира в стените на тавата, затова е нужна най-голямата налична. Така оформеното агънце се покрива с друг лист пекарска хартия и се оставя да втаса още веднъж – аз не чаках много дълго, защото при печенето се надува допълнително.

Втасалият козунак се намазва с разбит жълтък с капка мляко и се пече на 160 градуса до готовност – зачервява се хубаво и при проверка с клечка – тя излиза суха. При мен това отне около 40 мин. но все пак трябва да се наблюдава.

Готовото агънце се оставя да изстине хубаво, преди да бъде пуснато на зелено


26 / 04 / 2011 Добавил : Horo.bg administrator
Четения : 18065
Източник : Alia

Публичен коментар
Коментирай темата в нашия форум


Коментари / оценки :  



 НОВО
 КАЛЕНДАР

RSS  Следи във FaceBook  FAQ  Info  За нас  За реклама  Приятели  onTap.bg  © 2024 Horo.bg