Домейнът се ПРОДАВА !!!
The domain is FOR SALE !!!
+359 888 50 50 45
borisdebouwer@gmail.com

  Кошница  •  Вход  •  English
 МУЗИКА

 ПEСНИ

 ТАНЦИ

 НОСИИ

 ЗАНАЯТИ
  Бъчварство /1
  Дърворезба /1
  Изделия от восък /1
  Изработка на кукли /2
  Иконопис /1
  Кожа /1
  Тъкачество /1
  Худ. плетиво /1

 ЛИЧНОСТИ
 ОБИЧАИ

 ГОЗБИ

 МИТОВЕ И ЛЕГЕНДИ

 ЗАВЕДЕНИЯ
 КЛУБОВЕ

 АНСАМБЛИ

 ФОРМАЦИИ

 ВИДЕО

 СНИМКИ
 КОНКУРСИ

 СЪБИТИЯ

 ОТЗИВИ

 ПОЗДРАВИ
 МАГАЗИН

 НОВИНИ

 ОБЯВИ

 РАБОТА
Занаяти | Худ. плетиво |
Търсене     

РОСИЦА МИТКОВА
Росица Миткова
Майстор Художествено плетиво
rosi_ms@yahoo.com

Традиционен български занаят е художественото плетиво и по-конкретно плетенето на “шарени чорапи” – една своеобразна приказка от багри и форми – символи на здраве и благополучие. Докосвайки се до тази магия в главата ни нахлуват спомени за бумтящата бабина печка, за вкусните й гозби и как тя, поседнала на ниското си столче умело плете, а разноцветните и кълбенца се търкалят пръснати около нея.
С много фантазия и усет за красивото работи Роси Миткова, с която ви запознаваме тук. Тя е млада, очарователна, с две висши образования …
"Плетенето ми беше хоби – разказва майсторката - а след като напуснах работа, се превърна в мое основно занимание. Мога да плета почти всичко, но чорапите са ми слабост. “
Материалите, с които работи са от чиста естествена вълна. Те са специално избрани, претърпели са старателна предварителна обработка. Освен създаването на авторски модели, майсторката изработва и точни копия на автентични старовремски български вълнени изделия, които открива по музеите в страната.
Росица Миткова е участвала индивидуално на много изложения и панаири в България. Нейна продукция е била представяна в Холандия и Германия. Вече е факт и първата й самостоятелна изложба. Роси споделя, че нещата които произвежда са най-ценени от руснаците и от представителите на северните народи. “Може би защото те знаят какво е студ” – подсмихва се тя, опитвайки се да обясни интереса на чужденците. Един от редовните й клиенти е танцов ансамбъл ИГЛИКА от град Кракув, Република Полша.


15 / 11 / 2007 Добавил : Horo.bg administrator
Четения : 97332
Източник : Мария

Публичен коментар
Коментирай темата в нашия форум


Коментари / оценки :  
12:47:53 23 / 08 / 2008 от Nikola (nikola_vn) Човек има нужда от красота, а красотата, това е изкуството. Зад изящните форми,kоито Роси е изработила откривам душа в художественото произведение, душа в човешкия образ!
14:38:05 04 / 08 / 2008 от Йорданка Колева (danikoleva2002) Разкошни са.Откъде бих могла да си закупя тези красиви чорапи? Продължавайте все така,добре, че все още има млади Българи като Вас.
03:05:37 20 / 11 / 2007 от Петко Шопов (Петко Шопов) "трака трака трака, шарени чорапи дали да ги нося, дали да ги крия"
15:07:20 17 / 11 / 2007 от marina (mimstoianova) Нещата й са страхотни, а и ме научи да плета чорапи!
1   НОВО
 КАЛЕНДАР

RSS  Следи във FaceBook  FAQ  Info  За нас  За реклама  Приятели  onTap.bg  © 2024 Horo.bg