Домейнът се ПРОДАВА !!!
The domain is FOR SALE !!!
+359 888 50 50 45
borisdebouwer@gmail.com

  Кошница  •  Вход  •  English
 МУЗИКА

 ПEСНИ

 ТАНЦИ

 НОСИИ

 ЗАНАЯТИ
  Бъчварство /1
  Дърворезба /1
  Изделия от восък /1
  Изработка на кукли /2
  Иконопис /1
  Кожа /1
  Тъкачество /1
  Худ. плетиво /1

 ЛИЧНОСТИ
 ОБИЧАИ

 ГОЗБИ

 МИТОВЕ И ЛЕГЕНДИ

 ЗАВЕДЕНИЯ
 КЛУБОВЕ

 АНСАМБЛИ

 ФОРМАЦИИ

 ВИДЕО

 СНИМКИ
 КОНКУРСИ

 СЪБИТИЯ

 ОТЗИВИ

 ПОЗДРАВИ
 МАГАЗИН

 НОВИНИ

 ОБЯВИ

 РАБОТА
Занаяти | Кожа |
Търсене     

ТОДОР ДАПЕВ - ХУДОЖЕСТВЕНА ОБРАБОТКА НА КОЖА

Пиша Ви от едно китно селце в Югозападните Родопи за да Ви разкажа за двама млади майстори, които практикуват един много рядко срещан занят.
Наскоро попаднах на вашият сайт и забелязах , че имате и рубрика за различни заняти и занятчии от България. Рубриката Ви обаче не включва художествена обработка на кожа или по-конкретно изработване на тъпани и цървули. Много ми се прииска да кача в сайта кратка информация и снимки за двама майстори от село Дъбница , община Гърмен , които възродиха в този район един отдавна позабравен занаят, съчетан с друг малко по-пополярен. Занаята е изработване на тъпани, дайрета и цървули. Единият - Тодор Дапев, е и с майсторско свидетелство за художествена обработка на кожа.
Та тези двама ентусиасти, много пряко свързани с българската музика и фолклор, успяват с много малко информация, но огромна упоритост и търпения да се научат да изработват тъпани, дайрета и цървули, както и в скоро време замислят да започнат изработване на пафти. Спечелват малко финансиране от европейски програми и изграждат своята работилница в читалище "Зора", село Дъбница, където започват усилено да практикуват своя занаят вече 8 години. Интересното при тях е, че те са самоуки майсори. Виждат само за един ден майстор в Габрово, който е много благосклонен към тях, и им разкририва част от тайните и похватите на този занят. Но времето разбира се не е достатъчно за усъваршенстването му. За съжаление нямат много време, за да се научат и си тръгват. За това пък се научават на принципа на пробите и грешките и мога да кажа, че стават доста добри.
Аз съм екскурзовод, обиколила съм доста голяма част от страната ни и винаги съм се възхищавала на занаятчиите, които продължават да практикуват българските народни занаяти. Удивлява ме тяхната любов към Българското, към типичното за нашият народ, което ни различава от другите, към стремежът им да създават красиви неща и да се борят с трудностите на нашето време. За съжаление повечето занаяти се практикуват в райони, които са главно туристически дестинации, а останалите просто не предлагат реализация на занаятчиите. За това се надявам с тази малка статия да помогна на тези двама български "възродители". Надявам се да ви бъде интересно!
За контакти:
Тодор Дапев
с.Дъбница, читалище "Зора"
тел:0897404077
e-mail: maistori_rvz@horo.bg


16 / 10 / 2009 Добавил : Horo.bg administrator
Четения : 88803
Източник : Д.Баракова

Публичен коментар
Коментирай темата в нашия форум


Коментари / оценки :  
22:22:49 23 / 10 / 2009 от Todor Dapev (carvuli) За контакти: с. Дъбница, читалище "Зора" тел. 0897404077 e-mail: maistori_rvz@abv.bg
1   НОВО
 КАЛЕНДАР

RSS  Следи във FaceBook  FAQ  Info  За нас  За реклама  Приятели  onTap.bg  © 2024 Horo.bg