Хоротека  • Forum  • em@il  •  Кошница  •  Вход  •  English
 МУЗИКА

 ПEСНИ

 ТАНЦИ

 НОСИИ

 ЗАНАЯТИ
  Бъчварство /1
  Дърворезба /1
  Изделия от восък /1
  Изработка на кукли /2
  Иконопис /1
  Кожа /1
  Тъкачество /1
  Худ. плетиво /1

 ЛИЧНОСТИ
 ОБИЧАИ

 ГОЗБИ

 МИТОВЕ И ЛЕГЕНДИ

 ЗАВЕДЕНИЯ
 КЛУБОВЕ

 АНСАМБЛИ

 ФОРМАЦИИ

 ВИДЕО

 СНИМКИ
 КОНКУРСИ

 СЪБИТИЯ

 ОТЗИВИ

 ПОЗДРАВИ
 МАГАЗИН

 НОВИНИ

 ОБЯВИ

 РАБОТА
Мария Кръстева
Търсене     

"БАЙ КИРЕ" ГРАБНА ПЪРВОТО МЯСТО

Композицията „Занаятчийницата на Бай Кире” на Мария Кръстева бе безспорният победител на конкурса за сувенири на Международния панаир на занаятите и изкуствата
В рамките на Международния панаир на занаятите и изкуствата във Варна, традиционно се проведе конкурсът за сувенири.
„Панаирът на занаятите води началото си именно от конкурса за сувенири, така че тази година организираме 13-тия панаир, но това реално е 14-тия конкурс за сувенири”, припомни на присъстващите журналисти, председателката на УС на Асоциация „Булгарика” Веселина Савова.
Именно журналистите имат и крайната дума при определянето на победителите в надпреварата за най-добър сувенир на годината.
„От началото на форума, посетителите имаха възможност да гласуват за общо 63 сувенира подредени в сувенирната палата. Това е първият етап на конкурса”, посочи още Савова.
„Във втория кръг участват тези петнадесет сувенира събрали най-много гласове. След което представителите на медиите избират с талони за гласуване най-добрият сувенир.”
Победител, без да се наложи повторно гласуване, стана композицията на майсторката на кукли от Нова Загора Мария Кръстева. Кръстева участва в Панаира на занаятите и изкуствата за трети път, а наградата за най-добър сувенир й се присъжда от варненските медии за втори път.
Самата Кръстева поясни, че „Занаятчийницата на Бай Кире” е била създадена специално за този конкурс. „Първоначално не възнамерявах да участвам, но една седмица преди да дойда тук ми хрумна идеята и благодарение на усилията на цялото ми семейство успях да я реализирам и да я представя”, каза още Мария Кръстева. „Бай Кире е кукла от типа на т.нар. текстилна скулптура, която е запазена марка на Мария. Благодарение на този метод майсторката може да изработва кукли с образа на реални личности. Самият Бай Кире също си има прототип, който обаче Мария остави в тайна.
„Това е човекът, който ми помага при изработването на аксесоарите към куклите ми. Дори ми се наложи експресно да му направя нова глава, за да отстраня всяка прилика”, посочи тя. Както стана ясно, истинският Бай Кире също е участвал в работата по композицията. „Бай Кире е образът на българския майстор, който може всичко. Затова и в занаятчийницата му виждаме всякакви инструменти – ножици, чук шило. Занимава се както с изработката на цървули, така и с грънчарство и др. Занаятчийницата му е потомствена.
Основана е през 1787 г. в с. Дермендере, представи някои от детайлите на произведението си Мария Кръстева. В композицията, разбира се не е забравена и празната бутилка от ракия, която се търкаля на пода. Казва, че портика на занаятчийницата умишлено е направен така, че да скрива лицето на майстора, за да му се кланят любопитните.
Развеселени от съименника на Кирил Йорданов, журналисти от Радио Варна и в-к ”Стандарт” предложиха на Мария Кръстева да изработи кукла на кмета, но с лотата, за да символизира кошмарното състояние на улиците, които варненският кмет е разкопал в най-активния туристически сезон.
„Може да направим подобна композиция и ще му я връчим, както от Господари на ефира връчват златен скункс затова, че разкопа центъра точно по времето на панаира и ограничи достъпа на посетителите”, присъедини се към идеята Веселина Савова.
Подгласниците на Мария Кръстева по волята на журналистите станаха Йордан Григоров от София с неговия порцеланов орел и Детелина Тихолова от Кюстендил с керамичното си пано „Морско дъно”.
„Победителят в конкурса получава парична награда от 200 лв. и диплом, а на всички участници връчваме грамота от Панаира на занаятите и изкуствата”, посочи още Савова.
С произведенията на Мария Кръстева можете да се запознаете на нейния сайт : www.hubavini.com.
Ирина Карпузанова


25 / 10 / 2009 Добавил : Horo.bg administrator
Четения : 17523
Източник : Мария

Публичен коментар
Коментирай темата в нашия форум


Коментари / оценки :   НОВО
 КАЛЕНДАР

RSS  Следи във FaceBook  FAQ  Info  За нас  За реклама  Приятели  Pulsator  Platnata  В Интернет  Форум© 2018 Horo.bg